Felelősség, önmérséklet, lemondás és kitartás

Továbbra is tombol a koronavírus-járvány az egész világon, már Afrikában is megjelent az eddig több mint 700 ezer embert megfertőző új koronavírus. A szerda reggeli adatok szerint Zala megyében 7 koronavírusos beteget tartanak nyilván, Nagykanizsán igazolt fertőzött – egyelőre – nincs.


A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében megkezdték a város kezelésébe tartozó közterek fertőtlenítését (Fotó: Gergely Szilárd)

Hazánk mindent megtesz a vírus terjedésének lassítása érdekében; március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozást vezetett be a magyar kormány.

Jelenleg a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők és aki teheti, maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

A legfontosabb rendelkezéseket összegyűjtöttük:
- A kormány március 28-tól kijárási korlátozást vezetett be Magyarország egész területére. Lakóhelyünket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.
- Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók. Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani.
- A 65 éven felettiek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat, ebben az időszakban mások ezeken a helyeken nem tartózkodhatnak.
- Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani, ezt a tömegközlekedés során is alkalmazni kell.
- Vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
- Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.
- A kormány által alkotott rendelet szerinti korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a katonai rendészet és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti bármely szerv bevonásával.
- A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabstv.) 1. § (1) bekezdésétől eltérően szabálysértést követ el, aki a kormányrendeletben meghatározott korlátozó intézkedést megszegi, szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

A 65 évnél idősebbek a bevásárlásban, gyógyszer kiváltásban, postai ügyintézésben és egyéb másban segítséget kérhetnek az alábbi elérhetőségeken: hétfőtől csütörtökig 8.00-16.00 óráig, pénteken 8.00- 12.00 óráig a következő telefonszámokon tudnak segítséget kérni: +36 20/849-2441, +36 20/849-2415, +36 20/849-2454, illetve e-mailben: ellatas@nagykanizsa.hu. A szükséges ügyintézés során csakis kizárólag készpénzzel lehet fizetni, bankkártyás fizetésre nincs lehetőség.


Fotó: Polgármesteri Kabinet

Balogh László polgármester a közösségi oldalán folyamatosan tájékoztatja a kanizsai polgárokat a különböző megbeszélések eredményeiről. Ezekből is a legfontosabbakat összegyűjtöttük:
- A Nagykanizsai Szakképzési Centrum március 30-tól ingyen és bérmentve az intézmény Petőfi úton található tanműhelyét, annak varrókapacitását a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. rendelkezésére bocsájtja, biztosítva ezzel az egészségügyi szájmaszkok iránt megnövekedett igények mielőbbi kielégítését.
- Március 28-tól a hatályos kijárási korlátozáshoz kapcsolódóan a Csarnok Üzletház 4 bejáraton keresztül, ellenőrzött módon lesz csak látogatható.

Nyitott bejáratok:

- Keleti oldalon a Kalmár utcai főbejárat

- Déli oldalon a Vásár utcai járdacsatlakozáshoz legközelebbi szélfogós bejárat

- Nyugati oldalon a nagy-parkoló felőli középső bejárat

- Északi oldalon az Európa Tanács utcai járdacsatlakozáshoz közeli szélfogós bejárat.

A többi bejárati ajtó szalaggal kerül lezárásra, ezeken csak tűz esetén lehet közlekedni. A Közterület Felügyelet munkatársai és a Via Kanizsa Nonprofit Zrt. dolgozói felügyelik a vásárlói beléptetést. Az üzletház hangosbemondóján folyamatosan tájékoztatják a vásárlókat.
- Mivel a járvány okozta gazdasági válság számos kanizsai vállalkozást is érint, ezért a polgármester bejelentette, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakáscélú helyiségek bérleti díját az érintett vállalkozások számára átmeneti jelleggel, a veszélyhelyzet idejére 70%-kal csökkenti az önkormányzat.
- Balogh László polgármester kérésére a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében a Netta-Pannónia Kft. megszervezte a város kezelésébe tartozó közterek és az ezeken álló utcabútorok, hulladékgyűjtő edények, játszóterek vegyszeres fertőtlenítését. Mintegy 180 buszmegálló, 44 játszótér, 460 közterületi hulladékgyűjtő, 70 szelektív sziget, mintegy 15 kilométernyi járda és 40 kilométernyi útburkolat tisztítását végzik el gépi és kézi eszközökkel. A járdák, az utak és a belvárosi buszmegállók fertőtlenítő mosását este 10 és reggel 6 óra között hajtják végre, és ebbe természetesen a város peremterületein található buszmegállók, illetve az oda kivezető kerékpárutak is beletartoznak.
- A Volánbusz Zrt. 2020. április 6. üzemkezdettől biztosítja az egészségügyi és szociális dolgozók díjmentes utazását a helyi járatokon.
Az egészségügyi/szociális dolgozók a díjmentes utazási jogosultságukat az alábbi okmányok felmutatásával igazolhatják:
- az egészségügyi/szociális szolgáltató, ill. intézmény mint munkáltató vagy fenntartó által kiállított, évi 12 alkalomra szóló „Utazási utalvány”, valamint személyi igazolvány és lakcímkártya (ezek együttesen) vagy
- egészségügyi/szociális szolgáltató, ill. intézmény, mint munkáltató vagy fenntartó által kiállított igazolás vagy
- az egészségügyi/szociális szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvány. A március hónapra érvényes bérletek a helyi közlekedésben április 5. üzemzárásig használhatók fel utazásra.

A nyugalom megőrzése érdekében csak és kizárólag hiteles forrásból érdemes tájékozódni. Ilyenek a közmédia televízió- és rádió csatornái, valamint a magyar kormány által indított koronavirus.gov.hu oldal. A Nagykanizsát érintő változásokról Balogh László polgármester ad folyamatos tájékoztatást a saját Facebook-oldalán és a nagykanizsa.hu oldalon.

Vigyázzunk egymásra, most a legjobb otthon!

Polgármesteri Kabinet

(Változtatás nélkül közölt tartalom)