Ha valaki fertőtleníteni akarja a tojásokat, azt csak kellő óvatossággal tegye

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrég hasznos tanácsokat osztott meg a tojások tárolásával, valamint felhasználásával kapcsolatban. A hivatal dolgozói azt hangsúlyozzák, hogy mindenki csak alaposan hőkezelt ételt fogyasszon, hiszen a folyamat során a kórokozók teljes mértékben elpusztulnak, ennek köszönhetően nincs szükség kiegészítő fertőtlenítésre. Ha valaki mégis bevet valamilyen praktikát, figyeljen arra, hogy tökéletesen csinálja. A tojás felhasználása előtt többen az ecetes mosásra, áztatásra esküsznek, ennek lehet bizonyos antibakteriális hatása is, de szakértők véleménye szerint erre nincs szükség a hőkezelés, vagyis sütés, főzés előtt. Ráadásul problémát jelenthet, ha nem elég tömény az ecet, akkor ugyanis nagyobb kárt okozhatnak vele, mint hasznot. A hipózás is nagy körültekintést igényel. Különösen fontos, hogy a hipó nem helyettesíthető más fertőtlenítőszerrel, valamint a hígítási arányt is pontosan be kell tartani. A fertőtlenített tojásokat pedig azonnal fel kell használni, nem szabad a többi közé visszatenni, nem szabad tovább tárolni, mert az eljárás a tojás természetes védőrétegét is károsítja. A Nébih szerint elégséges a tojást megfőzni, illetve megsütni, hiszen a hőkezeléssel elpusztulnak a kórokozók.