Hazai fejlesztés nyújthat segítséget a kórházak számára a koronavírus idején

facebook megosztás

Az ingyenesen elérhető, digitális betegágy nyilvántartó rendszer, a COVIBED egyedülálló csapatmunka eredménye, amely bevezetése esetén egyszerű, biztonságos és valós idejű adatokkal segítheti a kórházak, az egészségügyben dolgozók munkáját . A COVIBED elnyerte a Hack the Crisis online fejlesztői verseny Save Life kategóriájának első díját, amelyet a Janssen gyógyszeripari vállalat ajánlott fel.

A koronavírus járvány következtében soha nem látott mértékben megnőtt a kórházak leterheltsége, emiatt különösen fontos, hogy az intézmények folyamatosan naprakész adatokkal rendelkezzenek az éppen szabad betegágyakkal, elérhető lélegeztetőgépekkel kapcsolatban. Erre jelent megoldást a magyar fejlesztőcsapat által megalkotott COVIBED rendszer, ami megkönnyítheti az egészségügyi dolgozók napi adminisztrációs feladatait és lehetővé teszi, hogy pontosan követni tudják a szabad kórházi ágyak számát és azok felszereltségét.  A rendszer egy webes felületen fut és emiatt nem szükséges semmilyen applikációt letölteni hozzá, iOS és Android alapú készülékeken is egyszerűen, gyorsan és akár még védőfelszerelésben is használható.

„A Hack the Crisis-on” való részvételünket az motiválta, hogy mi is hozzájáruljunk a vírus elleni küzdelemhez a saját szakértelmünkkel. Több egészségügyi szakemberrel történő egyeztetést követően született meg a COVIBED ötlete, ami kiválthatja a kórházi dolgozók papíralapú napi betegágy számolási rutinját A rendszerünknek köszönhetően azon intézmények, akik elkezdik használni a felületünket naprakész információkkal rendelkeznek majd a betegágyaik számáról. Ezzel nem csak az adminisztrációs időt lehet csökkenteni, hanem például a sürgősségire felvett betegek osztályra áthelyezése is jelentősen lerövidülhet. A COVIBED rendszer gyorsan és egyszerűen installálható az intézményekben, a használatához pedig csak egy okos készülékre van szükség. Az alkalmazás zárt rendszerben működik, csak az adott intézmények férhetnek hozzá az információkhoz és statisztikákhoz, csak és kizárólag a betegágyak foglaltságát és azok státuszait kezeli,  semmilyen betegadatot nem rögzít. Célunk, hogy Magyarországon az összes kórház alkalmazza ingyenesen elérhető rendszerünket és ezzel bármikor átfogó képet kaphassanak az egészségügyi intézmények leterheltségéről” - nyilatkozta a COVIBED csapata.

A rendszer 48 óra alatt, az áprilisban megrendezett Hack the Crisis Hungary online fejlesztői verseny keretén belül született meg, egy olyan 5 fős csapat munkájának eredményeképp, akiknek a tagjai korábban nem is ismerték egymást. A COVIBED nyertes projektként 700 000 Ft-os díjat kapott, melyet a csapattagok a rendszer továbbfejlesztésére fordítanak.

A díjat felajánló Janssen ügyvezető igazgatója, Paksy Dániel szerint, aki a verseny egyik zsűritagja is volt, a digitális megoldások, mint a COVIBED is, nélkülözhetetlenek a modern egészségügyben, támogathatják és jelentősen egyszerűsíthetik az ott dolgozók munkáját:

 „Felelős cégként mindannyian azon dolgozunk a Janssennél, hogy innovatív gyógyszereink folyamatos biztosításán túl is támogassuk az egészségügyet a koronavírus okozta vészhelyzetben. Keressük a lehetőségeket, ahol segíteni tudunk - ezért  támogattuk a Hack the Crisist is, ahol olyan digitális megoldási javaslatok születtek az egészségügy problémáira, amelyek megfelelnek a 21. század elvárásainak. Hatalmas öröm számukra, hogy a versenyen elnyert összeget a fejlesztők arra fordították, hogy a COVIBED rendszert ingyenesen hozzáférhetővé tegyék az egészségügyi intézmények számára. Vállalatunk szakmailag támogatja a projektet s és bízunk benne, hogy az egészségügy is hasznosnak tartja ezt a fejlesztést és minél több kórház fogja alkalmazni.”

“A Hack the Crisis” Save Life kategória első díjának megnyerése óta gőzerővel dolgozunk a COVIBED fejlesztésén. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a Janssen mellet, számos egészségügyi szakember felajánlotta a segítségét és támogatását annak érdekében, hogy egy olyan digitális eszközt tudjunk a kórházak kezébe adni majd, ami a napi, akár több órát igénylő, adminisztrációs terheket enyhítheti. Sőt a következő hetekben már meg is kezdődik a COVIBED tesztelés, két egészségügyi intézményben is” - tette hozzá a fejlesztő csapat.   

Az alkalmazás elindulása óta több egészségügyi intézmény is érdeklődött, a COVIBED bevezetése iránt, remélhetőleg a közeljövőben minél többen ki tudják használni a fejlesztés előnyeit és létrejöhet egy országos, online, valós idejű, digitális betegágynyilvántartó rendszer, ami hozzájárulhat az egészségügy hatékonyságához.

A COVIBED rendszerről bővebb információ elérhető a https://covibed.hu honlapon.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.