Házhozszállítás az egészségért, a biztonságért és a talpon maradásért

Kis vegyeskereskedések árucikkeit, házi sajtokat, különböző hústermékeket, zöldséget, gyümölcsöt, de igény esetén még az „ápdét” kakaós csigát is házhoz viszik már Kanizsán és környékén. A kiszállítás sokaknak könnyítheti meg az otthonmaradást, több vállalkozónak pedig jelenleg ez lehet az utolsó fegyvere a koronavírus elleni gazdasági harcban.


Fotó: Horváth Zoltán

A kijárási korlátozás bevezetésével még fontosabbá vált az idősek otthonmaradása, és ebben való támogatásuk. Már több kezdeményezés is alakult a napokban a világhálón, a civil összefogás csoportban vagy a COVIDINFO-Nagykanizsa Facebook-oldalon számos olyan vállalkozót találni, aki termékei házhozszállításával nyújt segítséget a szépkorúaknak, a legyengült immunrendszerű környékbelieknek, esetleg a kisbabával otthon lévő anyukáknak. A kezdeményezéshez elsők között csatlakozott Jakab Árpádné, aki mintegy 20 éve üzemelteti zöldségesét a Hevesi-iskola szomszédságában. –  Elsősorban a nyugdíjas vásárlóimnak szerettem volna segíteni, hiszen ők már mondhatni a családom. Mindössze annyit akartam elérni, hogy akik már 18-20 éve járnak hozzám, most otthon maradhassanak.

Beszélgetésünk ideje alatt is szinte folyamatosan kapta az újabb rendeléseket Jakab Árpádné, aki nemcsak Nagykanizsára, hanem a környező falvakba, sőt, Zalakomárba is kiviszi a kért zöldséget, gyümölcsöt. – Érdekes, hogy nem az eredetileg megcélzott, nyugdíjas korosztály jelentkezett többnyire, hanem sokkal inkább a 45-60 év közöttiek. Ők most javarészt otthon vannak, s el tudják fogadni ezt a helyzetet, és nagyon ritkán vagy egyáltalán nem is jönnek ki a lakásaikból. Sok kisgyerekes is él a lehetőséggel; nincs iskola, nincs óvoda, egyre többen kényszerülnek rá a főzésre, s ahhoz rendelnek alapanyagot. Egyébként nagyon vegyes, hogy mit kérnek az emberek. Ami talán észrevehető: a zöldségeknél egyre többen figyelnek arra, hogy magyar termékeket vásároljanak, a gyümölcsöknél pedig csökkentek az igények, szinte kizárólag csak almát és narancsot vesznek az emberek – fogalmazott a kereskedő.

Március 17-én lépett érvénybe a vendéglátóhelyek nyitvatartását korlátozó rendelkezés, melynek értelmében délután háromkor be kell zárni és másnap reggel hat órakor lehet újra kinyitni. A kijárási korlátozással ez a lehetőség is megszűnt, ma már csak rendelni lehet. Több kanizsai étterem rögtön az első határozat után a bezárás mellett döntött, néhány azonban még jelenleg is küzd, és teljes kínálatuk házhozszállítási lehetőségével próbálják kiszolgálni vendégeiket.

A város egyik legnépszerűbb burgerezője március 16-án nyitotta meg új éttermét az Erzsébet téren. Kovács Richárdéknak rögtön egy óriási kihívással kell szembenézniük. – 2017-ben kezdtünk egy büfével, aztán kicsivel később belevágtunk a street foodba Kanizsán és Zalakaroson. Nemrég jött az ötlet, hogy próbáljunk meg fejlődni, még jobb, még igényesebb dolgokat csinálni. Sikerült is megtalálnunk a megfelelő helyet a belvárosban. Sok munkánk van benne, két hónapon át csak az új hely összerakásán dolgoztunk. Nagyon vártuk, hogy kezdhessünk, aztán a nyitás másnapján jött a hír, az első határozat, hogy korlátozzák a nyitvatartásunkat – említette a Chef of the street üzletvezetője, séfje.

Kovács Richárd és csapata két hétig próbálkozott a kiszállítással, kedden azonban már ők is a bezárás mellett döntöttek. – Kezdetben még láttuk értelmét, próbáltunk dolgozni. A múlt héten viszont már a felére csökkent a rendelés, erre a hétre pedig szinte teljesen megszűnt a kiszállításunk. Fájó szívvel, de meg kellett hoznunk ezt a döntést. Szerintem az emberek anyagi helyzete, hozzáállása ezalatt a pár nap alatt már óriásit változott. Az éttermi rendelés kezd luxuscikké válni. Az új hely megnyitása nagy beruházás volt, minden tartalékomat belefektettem. Csak remélni tudom, hogy kapunk állami segítséget az életben maradáshoz. Másban nem tudunk bízni, esetleg még abban, hogy gyorsan rendeződik a helyzet, s újra nekiállhatunk dolgozni.

A kormány gazdaságot érintő döntéseinek egyike, hogy elengedte a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét, a munkavállalók járulékterheit pedig jelentősen csökkentette – egyelőre június 30-ig. Ugyanakkor Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke nemrégiben a Kossuth Rádiónak adott interjújában hangsúlyozta: komoly segítségre van szükség minden oldalról, a járulékcsökkentés önmagában nem lesz elég. A miniszterelnök április elejére ígérte a minden eddiginél nagyobb gazdasági mentőcsomag bejelentését.

Mikó-Baráth György