Hogyan tartsuk hatékonyan kordában a cukorbetegséget időskorban is?

facebook megosztás

A cukorbetegség sajnos manapság civilizációs betegségnek számít, amelynek kialakulása összefügg a környezeti hatásokkal, stresszes, mozgásszegény élettel, helytelen táplálkozással, káros szokásokkal és genetikai tényezőkkel. Napjainkban a társadalom elöregedése és a korszerű terápiás lehetőségek következtében egyre több az idős cukorbeteg. Az idősebb generáció életkorából kifolyólag számos nehezítő körülmény jelentkezik a betegség kezelése során, ezért fontos, hogy az érintettek kövessék orvosuk tanácsait és pontosan betartsák az előírt terápiákat.

Jelenlegi becslések szerint 463 millió cukorbeteg él a világon, akik közül 136 millió 65 évesnél idősebb. Az időskori cukorbetegség hosszú évekig tünetmentesen lappanghat és gyakran már csak akkor diagnosztizálják, amikor előrehaladott stádiumban van és szövődmények is megjelennek. A cukorbetegség idejében történő felismerését segítheti, ha figyelünk az általános tünetekre: fokozott szomjúságérzet, gyakori, megnövekedett mennyiségű vizelés, megnövekedett éhségérzet, fáradtság, teljesítménycsökkenés, gyakrabban előforduló fertőzések és akár látásromlás is utalhat a betegségre. Kezelését idősebb korban olyan társbetegségek nehezíthetik, mint például a kardiovaszkuláris megbetegedések vagy a vesebetegség. Ebben a korban is lehet teljes életet élni a cukorbetegséggel, de ehhez elengedhetetlen, hogy a betegek változtassanak a megszokott életmódjukon.

Táplálkozás

Időskorban lelassul az emésztés és növekszik a székrekedésre való hajlam. Az általánosan javasolt tápanyagarányok betartása mellett, ajánlott, hogy naponta szerepeljenek az étrendben zöldségek és gyümölcsök. A rostban gazdag ételek fogyasztása a szénhidrátok lassabb felszívódását eredményezi. Nem ajánlott például a szőlő, a görögdinnye a magas cukortartalmuk miatt. Ha lehet, fogyasszunk sovány húst (pl. baromfi, sertéskaraj), az elkészítés során pedig törekedjünk a kevesebb zsírfelhasználásra. A hal kitűnő alternatív fehérjeforrást jelenthet. Tejtermékek vásárlásakor is figyeljünk rá, hogy alacsonyabb zsírtartalmút válasszunk.

Továbbá ügyelni kell a vitamin- és folyadékbevitelre is. Kávét mértékkel, alkoholt pedig csak kivételes alkalommal fogyasszunk. A megfelelő étrend összeállításához érdemes orvos tanácsát is kikérni.

Mozgás

Amennyiben a beteg állapota engedi, a mozgást a mindennapok részévé kell tenni. Természetesen nem a magas pulzusszámú edzésekre kell gondolni, ideális lehet egy nagyobb séta, úszás vagy kerékpározás. Akár a napi csupán fél óra, de rendszeres intenzív sétának is megvan a prevenciós hatása. A túrázás, könnyed tornázás, lépcsőzés is hasonló hatással van a szervezetünkre, több szempontból is: javul a vérkeringés és a szívműködés, kiegyensúlyozottabb, aktívabb és kevésbé fáradékony az, aki rendszeresen mozog. Ha átgondoljuk, hogy a hétköznapok során milyen alkalmakkor iktathatunk be egy kis testmozgást, máris tettünk valamit az egészségünk érdekében.

Társbetegségek és terápia

A cukorbetegséghez gyakran olyan betegségek is társulnak, mint a magasvérnyomás vagy a vesebetegség, amik megnehezítik a vércukorszint beállítását. Mivel a betegnek több készítményt kell egyszerre szednie, nagyon fontos, hogy a gyógyszerszedés helyes módját és adagolását részletesen átbeszélje szakorvosával, mert nem mindegy, hogy melyik készítményt mikor veszi be. A cukorbetegek számára elérhetőek szájon át szedhető készítmények, melyek könnyű bevitelükkel nagy segítséget jelenthetnek idősebb korban, illetve léteznek olyan készítmények, amelyek vesebetegségben is biztonsággal alkalmazhatóak.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.