Járványvédelem – a legsürgetőbb tennivalók

facebook megosztás

A járványvédelem összetett feladat, van egy elméleti és van egy gyakorlati oldala. Schauta Marcell önkormányzati képviselő (ÉVE) szerint a helyzetet rosszul kezelik a kezdetektől fogva. A Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke a legsürgetőbb tennivalókról osztotta meg gondolatait olvasóinkkal.


Az ÉVE több javaslatcsomagot dolgozott ki a járvány megfékezése érdekében (Fotó: Gergely Szilárd)

„A lakosság tájékoztatását félreértelmezik, mert nem beszámolókat kell tartani, különösen nem propagandát kell folytatni, hanem el kell látni a lakosságot olyan információkkal, amelyek a védekezésben való részvételükhöz elengedhetetlen. Az eddig megtett intézkedések a prevenciót kizárólag az igazgatás eszközeivel kívánták kezelni, valamint az ezekből adódó problémákat is az igazgatás eszközeivel megoldani, megszervezni úgy, mint közoktatás, közétkeztetés, idősellátás, otthoni munkavégzés. Ezek hatékony eszközök, de önmagukban alkalmazva nem elégségesek.

Lassan egy hónapja csak azt halljuk, mit ne csináljunk. Az egyetlen cselekvésre buzdító intézkedés a „moss kezet”. Eddig ez az egyetlen olyan járványvédelmi intézkedés, ami a vírus gyérítését szolgálja, ami aktív szereplőként tekint a lakosságra a járvány kezelése szempontjából. Az összes többi olyan preventív intézkedést takar, amit az emberek a passzivitásukkal tudnak elősegíteni.

A ne hordj maszkot, ha egészséges vagy, az egészségügyi védőfelszerelésekkel való ésszerű gazdálkodás miatt született. Igenis hordjon mindenki egészségügyi szájmaszkot, de véletlenül se FFP2, FFP3 maszkot, ami kilégző szeleppel van ellátva, mert azt csak és kizárólag nem fertőző személy hordhat. Természetesen, ha a viselőjük egészséges, őket jobban megvédik, de fertőzés esetén a környezetükben élőket gyanútlanul fertőzik. Ha a maszkok kötelező viselését előírják, mint ahogy van már erre számos példa, utóbbit csak és kizárólag egészségügyi szájmaszkkal szabad engedélyezni, és erre nagyon oda kell figyelni. Vagyis a szájmaszkok viselése egy olyan komplex kérdéskör, amit nem elég pár szóban elintézni. Ezt is a járványtani helyzethez igazodva kell szabályozni.

Az, hogy moss kezet vagy maradj otthon borzasztóan kevés. Ezzel már a járványt nem kerülhetjük el, de védekezni sem fogunk tudni az új koronavírus ellen csak ennyivel.

Az egészségügyet már így is felkészítettlenül éri el a járvány, a kórházaink, háziorvosaink eszközhiányosak éppúgy, ahogy az egész ország, és nem csak a védőeszközök, védőfelszerelések, járványvédelmi eszközök tekintetében. Alapvető tájékoztatás, felvilágosítás, felkészítés nem történt meg, késve születnek meg az intézkedések, vagy meg sem születnek.”

A járványvédelmet a járványhoz kell igazítani, ehhez elengedhetetlen a járvány területi bontásban történő követése

„A védekezést ez alapozná meg, de gyakorlatilag semmiféle aktív védekezés nem történt, nem történik, vagy ha igen, azt folyamatosan javasolni kellett és kell, mert csak és kizárólag passzív védekezés történt eddig. Pedig rendelkezésre állnak nemzetközi példák, napról-napra jelennek meg tanulmányok, a tudományos kutatások eredményeit azonnal publikálják, lenne lehetőség és idő a komplex védekezés kidolgozásra, de ehhez időt kell nyerni, hogy minél előbb bepótolhassuk azokat a lemaradásokat, amit a rendkívüli jogrend által kapott felhatalmazása ellenére sem tett meg a polgármester.

Még a rendkívüli jogrend bevezetése előtt azonosítottuk azokat az intézményeket, amiknél a megelőző intézkedéseket azonnal meg kellett tenni, ezekről egyeztettünk az intézmények vezetőivel. Elkezdtük felmérni a védőeszközökkel való ellátottságot is, és elkezdtük a helyi kapacitások kialakítását. Szinte az országban elsők között kezdtük meg az egészségügyi szájmaszkok gyártását, és sikerült rövid idő alatt legalább az intézményeket ellátni ezzel a védőeszközzel.

Az első javaslatcsomagunk már tartalmazta azokat az intézkedéseket, amivel a fertőzés városba történő tömeges behurcolását, illetve városon belül a széthurcolását meg lehetett előzni, ezeket a javaslatokat többnyire a polgármester be is építette az intézkedések közé. Intézkedési javaslataink a védőfelszerelésekkel történő mielőbbi ellátásról is szóltak, ezek jelenleg is folyamatban vannak. A lakosság folyamatos tájékoztatása nem valósult meg, ezt továbbra is kiemelt feladatnak tartjuk.

A második javaslatcsomagunk már az aktív védekezést tartalmazta, elsősorban a közterületek, közösségi terek preventív fertőtlenítését, ahol tömeges fertőzés lehetősége állhat fenn. De a prevenció mellett már most fel kell készülnie a városnak a járvány kitörésére is, hogy azonnal reagálni lehessen a megváltozott helyzetre.”

A harmadik javaslatcsomagunk a civil társadalomhoz szól

„Ezeket a jövőben folyamatosan bővítjük. Ennek keretében igyekszünk a lakosságot aktív védekezésre ösztönözni, mert csak akkor van esélyünk a járvány kitörését megakadályozni, ha a védekezést minél szélesebb körben tudjuk folytatni. Ennek egyik eleme, hogy a fertőzést minél korábban, már az első tünetek jelentkezésekor felismerjük, így csökkentve a vírus továbbadásának a kockázatát. Ehhez egy útmutatót szerkesztettünk, így a jellemző tünetek alapján a fertőzés gyanúját akár a beteg is megállapíthatja, és háziorvosának is részletes információkkal tud szolgálni az állapotáról, anélkül, hogy személyes orvos-beteg kapcsolat jönne létre. Egyébként az U.S. Department of Health & Human Services Centers for Disease Control and Prevention kezdeményezését dolgoztuk át. Az útmutató nem a tesztelést kívánja csupán helyettesíteni, ennél sokkal többről van szó.

Szinte minden háztartásban van lázmérő, vagy éppen vérnyomásmérő, a magasvérnyomás betegek esetében a vérnyomásmérés napi rutinnak számít, ahogy a cukorbetegeknek a vércukorszint mérése. Sok okostelefon képes pulzus vagy épp véroxigén szint mérésére, vagyis sok háztartás rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel az emberek nyomon tudják követni egészségi állapotuk változását. Az új koronavírus tüneteit a táblázatba foglaltuk, hogy azok jelentkezését is dokumentálni tudja mindenki. A táblázat ad némi segítséget más vírusos légzőszervi betegség elkülönítő kórjelzéséhez is.

Igyekeztünk úgy összeállítani, hogy többféle célra is használható legyen az űrlap. A táblázat 31 napos, így az év bármely hónapjában nyomon követhető az egészségi állapot, különösen fontos ez akkor, ha valaki 14 nap karanténba kényszerül, így karantén naplónak is ideális.

A harmadik javaslatcsomagunk másik eleme az új koronavírus elleni aktív védekezést célozza konkrét intézkedésekkel. Jelenleg, ami nálunk a városban vagy az országban folyik, azt nem lehet járványvédelemnek nevezni, az sokkal inkább propaganda, visszaélés a joggal, amivel viszont sem megelőzni, sem leküzdeni nem lehet egy járványt. Jelenleg egy időzített bombán ülünk, és csak a szerencsének köszönhető, hogy még nem jutottunk Olaszország vagy Spanyolország sorsára. Ami időnk maradt, azt aktív védekezésre kell fordítanunk, mielőtt még késő lesz. Utólag mindenki okosabb lesz, de cselekedni viszont most kell, ha nem akarunk szembesülni azzal, amitől talán már csak napok, hetek választanak el bennünket. A járványvédelemnek arról kellene most szólnia, hogy egy nemkívánt eseményt térben és időben megakadályozzunk 2-14 nappal korábban.”

Sürgősen meg kell szervezni a lakóközösségek járványvédelmét

„Ez az a kritikus pont, ahol a védekezést a civil lakosságnak kell folytatni. Minden lakóközösségnek célszerű választani egy járványvédelmi felelőst, aki a védekezést koordinálja lépcsőházanként. Minden lépcsőháznak olyan házirendet kell kialakítania a járvány idejére, amivel garantálni lehet az ott élők biztonságát. A járványtani helyzethez igazodva gondoskodni kell a lépcsőházak, közös használatú helyiségeinek folyamatos, különösen a liftek napi többszöri fertőtlenítéséről.


Schauta Marcell szerint sürgősen meg kell szervezi a lakóközösségek járványvédelmét (Fotó: Gergely Szilárd)

Gyakorlatilag minden olyan helyen aktív védekezést kell folytatni, ahol a lakosság nagyobb tömegben találkozik, huzamosabb ideig tartózkodik, és ebből a szempontból jelenleg a társasházak a legkritikusabbak. A járványvédelmi intézkedések az embereket az otthonaikba szorították, most azt kell elkerülni, hogy egész lakóközösségek fertőződjenek be otthonaikban, ugyanis azzal, hogy a kontaktok számát csökkentjük, még nem állítottuk meg a járvány terjedését, csak lassítottuk és bizonyos helyekre koncentráltuk. Vagyis az oktatási intézmények, tömegrendezvények bezárásával, megtiltásával a terjedés több módját megakadályoztuk, a kijárási korlátozással több helyen mérsékeltük, most azokra a helyekre kell koncentrálni, ahol továbbra is magas a kockázata a fertőzés közvetítésének. Tömegközlekedés, bevásárlóközpontok, egészségügyi intézmények, munkahelyek, közterületek, lakóépületek. Míg az előbbiek esetében a felkészülés és a védekezés már elindult a fenntartók részéről és több olyan intézkedést hoztak, amelyek a járványmegelőzés szempontjából nagyon hasznosak, utóbbiak esetében azonban nem történtek átfogó intézkedések, ezért is indítottuk el a „STOP koronavírus” kampányunkat, amivel a lakosság figyelmét kívánjuk felhívni az aktív védekezés fontosságára és annak különböző módjaira. Csak akkor tudjuk az új koronavírus terjedését megállítani, ha az egész város egyszerre mozdul meg, és a kézmosáson kívül mást is teszünk a magunk és környezetünkben élők biztonsága érdekében.

Most még mindenki szabad akaratából eldöntheti, mit hajlandó megtenni a saját és a környezetében élők egészségéért. Ha kitör a járvány és valaki megfertőződik, akkor már nem lesz esélye rá, mert alá kell vetnie magát a hatósági intézkedéseknek. Ha már az állapota miatt kórházba kerül valaki járvány idején, az már csak egy lesz a sok fertőzött ember között, akik ontják magukból a vírust, tovább fertőzve egymást a kórtermekben, és ha már lélegeztető gépre kerülne, az már egyben a halálos ítéletet is jelenti számára. Ideje lenne mindenkinek végre felébredni, mert ami hamarosan Magyarországon is bekövetkezhet, az nem csak egy rossz álom lesz, hanem katasztrófa” – figyelmeztetett a Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.