Kanizsai garázdák

facebook megosztás

Két kanizsai férfi Nagykanizsán a Sörfesztiválon szórakozott, majd onnan egy harmadik személy társaságában a Fő utcán az Eötvös tér irányába indultak. Az ittas állapotban lévő terheltek egy szórakozó helyhez értek, ahol a belépőjegy hiánya miatt már összevitatkoztak az ott dolgozó biztonsági őrrel, de ekkor a terhelteket a szórakozóhelyre végül beengedték...

Két 1985-ben született nagykanizsai férfi 2019. június 15-én, Nagykanizsán, a Sörfesztiválon szórakoztak, majd onnan 3.00 óra körüli időben egy harmadik személy társaságában a Fő utcán az Eötvös tér irányába indultak. Az ittas állapotban lévő terheltek a Nagykanizsa, Eötvös tér 9. szám alatti szórakozó helyhez értek, ahol a belépőjegy hiánya miatt már összevitatkoztak az ott dolgozó biztonsági őrrel, de ekkor a terhelteket a szórakozóhelyre végül beengedték.

Az üzletben az I. rendű terhelt a felsőjét levéve több személybe belekötött, a dj-t szkanderozni hívta, provokálta. E közben a II. rendű terhelt a pultos nőhöz lépett, tőle egy pohár vizet kért.  A poharat elvette, belekortyolt, majd a szájában lévő vízzel a pultost leköpte.

Viselkedésük miatt az üzletben dolgozók szóltak a biztonsági őrnek, hogy kísérje ki, és ne engedje vissza a két személyt. Az őr az I. rendű terheltet próbálta nyugtatni, ám ő további vendégeket akart provokálni, ezért az őr ekkor az I. rendű terhelt vállára tette a kezét. Az I. rendű terhelt erre közölte vele, hogy ő „nem fél senkitől, ne fogja le őt senki”, majd lökdösni kezdte az őrt, illetve egy alkalommal őt bal szeme környékén meg is ütötte.  

Az őr kezét felemelve védekezni próbált, s ezt észlelve a II. rendű terhelt hátulról megpróbálta lefogni az őrt, miközben az I. rendű terhelt továbbra is próbálta megütni a biztonsági őrt. Végül az őrnek a II. rendű terhelt fogásából kibújva sikerült lenyomnia a földre az I. rendű terheltet, majd kitessékelni a két ittas személyt.

Az I. rendű terhelt már a szórakozóhely előtt ekkor belerúgott a bejárati ajtóba, melynek egy 70X50 cm-es szeme ennek következtében kitörött.

A terheltek erőszakos cselekménye társtettesként elkövetett garázdaság vétségének megállapítására alkalmas, mely 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A terheltek büntetlen előéletűek, az I. rendű terhelt a cselekményükkel okozott kárt teljes egészében megtérítette, mind a szórakozóhely üzemeltetője, mind pedig az őr  kérte az eljárás lezárását.

A feltételes ügyész felfüggesztés törvényi feltételeinek meglétét a Nagykanizsai Járási Ügyészség megállapította, és a terheltekkel szemben az eljárást 1 évi időtartamra felfüggesztette - tájékoztatta lapunkat dr. Pirger Csaba ügyész, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A sajtószóvivő az ügy kapcsán  tájékoztatott arról is, hogy a büntető eljárásban az ügyészségnek lehetősége van arra, hogy a törvényben meghatározott feltételek megléte esetén vádemelés helyett a terheltet megrója, vagy az eljárást felfüggessze.

A megrovás az ügyészség nyomatékos figyelmeztetése, amelyben az elkövetett cselekmény miatt az ügyészség a helytelenítését fejezi ki, és felhívja az elkövetőt a jogkövető magatartás tanúsítására. Megrovás alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a bűncselekmény csekély súlyú, és feltehető, hogy az ügyészi intézkedés az elkövetőt visszatartja az újabb bűncselekmények elkövetésétől.

A feltételes ügyészi felfüggesztés alkalmazására a terhelt jövőbeni magatartására tekintettel akkor kerülhet sor, ha a bűncselekmény a Btk. szerint 3 évi - különös méltánylást érdemlő esetben 5 évi - szabadságvesztésnél súlyosabban nem büntethető, és a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a terhelt személyére tekintettel a feltételes ügyészi felfüggesztéstől a terhelt magatartásának kedvező változása várható. Az eljárási törvény meghatároz kizárási okokat is, amikor az intézkedés nem alkalmazható (például többszörös visszaeső esetén).

Az ügyészség a feltételek fenn állása esetén határozatot hoz, melyben megjelöli a felfüggesztés tartamát, magatartási szabályokat, és kötelezettségek teljesítését írhatja elő.

Ha a felfüggesztés tartama eredményesen eltelt, a terhelt az általa elkövetett bűncselekmény miatt a továbbiakban nem büntethető.

Amennyiben a határozat ellen a terhelt panasszal él, vagy a felfüggesztés tartama alatt elkövetett szándékos bűncselekmény elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatják ki, az előírt magatartási szabályokat megszegi, vagy kötelezettségeit nem teljesíti, úgy az ügyészség elrendeli az eljárás folytatását az általános eljárási szabályok szerint - közölte dr. Pirger Csaba ügyész.

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.