Kijárási korlátozás – mit lehet, s mit nem

facebook megosztás

A kormány a múlt hét végétől az ország egész területére kijárási korlátozást rendelt el, melynek köszönhetően most már tényleg csak akkor hagyhatja el mindenki az otthonát, ha valóban halaszthatatlan dolga akad. Az intézkedéssel nemcsak a koronavírus-járvány terjedését kívánják lassítani, hanem a fertőzésnek leginkább kitett időseket is védik. Április 11-ig van érvényben a rendelet, melynek megsértése pénzbüntetést vonhat maga után.


Fotó: Horváth Zoltán

A március 28-án életbe lépett kormányrendeletben három fő pontban foglalták össze a legfontosabb tudnivalókat. E szerint mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni a szociális érintkezést és betartani a másfél méteres távolságot, a vendéglátással foglalkozó üzletekben már csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, a lakóhely pedig csak alapos indokkal hagyható el. De mi számít alapos indoknak? Mit jelent ez a gyakorlatban? A kormányrendeletben természetesen ezt is konkrétan meghatározták. Mindenki elmehet dolgozni, eleget tehet hivatásbeli kötelezettségeinek, folytathatja a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységét, valamint az ezek elvégzéséhez szükséges anyagokat, eszközöket árusító üzleteket is felkeresheti. Igénybe vehető az egészségügyi ellátás és szolgáltatás, azaz egyebek mellett gyógytornászhoz és terapeutához is el lehet menni. Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban, piacokon továbbra is lehet vásárolni, valamint nyitva vannak a trafikok, benzinkutak, állateledelt, és takarmányt forgalmazó üzletek is. Nem kell nélkülözni a fodrászok és manikűrösök által nyújtott szolgáltatásokat sem, és akinek problémája akad a kerékpárjával vagy mezőgazdasági gépével, az azok javítására szakosodott szervizeket is felkeresheti. A legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézések, így a hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások is engedélyezettek. A házasságkötés és a temetés is alapos indoknak számít, de ezek már csak szűk családi körben történhetnek. Az otthon elhagyásának megfelelő oka lehet még a magáról gondoskodni nem tudók segítése is. S mi a helyzet azokkal, akik némi testmozgásra vágynak? Nekik sem kell aggódniuk, ugyanis szabadidős sporttevékenység – lehetőség szerint zöldterületeken – egyedül, vagy ugyanabban a háztartásban élőkkel is folytatható, másokkal szemben azonban meg kell tartani a másfél méteres távolságot. A kormányrendeletben azt is egyértelműen megfogalmazták, hogy a kijárási korlátozással nem akadályozhatók a szülői jogok és kötelezettségek, továbbá a hitéleti tevékenység sem.

Az idősek védelme érdekében talán az egyik legfontosabb kitétel, hogy az élelmiszerüzletekben, drogériákban és piacokon reggel kilenc és dél között csak a 65. életévüket betöltött személyek vásárolhatnak. Ezt a korosztályt fenyegeti leginkább a vírus, ezért a legjobb az lenne, ha egyáltalán ki sem mozdulnának otthonról. Szerencsére egyre többen ajánlják fel önzetlen segítségüket. Laska Ágnes a veszélyhelyzet elrendelése óta a kiskanizsai városrészben élő időseknek vásárol be. Jelenleg kilenc családot keres fel két-három naponta, és előzetes megbeszélést követően gondoskodik szükségleteikről. Azt mondja, néhány héttel ezelőtt nem volt egyszerű meggyőzni a nyugdíjasokat arról, hogy ne hagyják el lakásukat, házukat.

– Eleinte szinte szabályosan könyörögnöm kellett, hogy maradjanak otthon, ne menjenek el vásárolni, én szívesen megteszem helyettük. Sokszor azt a választ kaptam, hogy „Ó, lányom végigéltem a világháborút, az államosítást. Volt idő, amikor a kútba kellett leengedni az oroszok elől a zsírt, meg a húst. Ez mi? Hát ezt nem látom, ez nincs, ezt úgy találták ki. Ettől nem félünk…” A kijárási korlátozás elrendelése óta viszont úgy tűnik, hogy kezdik komolyan venni az utasításokat – mondta Laska Ágnes, akihez az idő múltával egyre többen fordulnak, ezért lassan további önkéntesekre lesz szükség, hogy teljesíteni tudja a kéréseket. A feladat elvégzéséhez viszont nélkülözhetetlen a bizalom. Laska Ágnes azt kéri, először mindenki a saját környezetében élő időseket keresse fel, mert gyakran (bizonyos szempontból nagyon helyesen!) csak olyantól fogadnak el segítséget, akit ismernek.

A 68 éves Harangozó Tibor és felesége, a 65 éves Magdolna nemrég maguk kértek segítséget Ágnestől. A házaspár egyáltalán nem megy ki az utcára és gyermekükkel is csak telefonon tartják a kapcsolatot. Nagyon hálásak Laska Ágnesnek és mindenkinek azt üzenik: maradjanak otthon, próbálják meg magukat elfoglalni, mert most semmi sem lehet fontosabb az egészségnél. Főleg, ha segítség is akad…

Nagy Éva

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.