Másfélszeresére nőtt a bírósági távmeghallgatások száma egy hónap alatt

facebook megosztás

Csaknem 60 százalékkal nőtt a koronavírus-járvány időszakában egy hónap alatt a távmeghallgatások száma a bíróságokon - tudatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a bíróságok honlapján.    

Az országos távmeghallgatási rendszer kiépítése 2019 végére készült el, összesen 184 végponttal, most már az ország minden járásbíróságán, törvényszékén, ítélőtábláján és a Kúrián is van legalább egy, telekommunikációs eszközökkel felszerelt tárgyalóterem, minden bírósági épület elérhető videokonferencián - írták.    

A közlemény szerint a távmeghallgató rendszer kiépítése óta egyre gyakrabban használják az eszközöket. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Via Video rendszer jelentős szerepet játszik a veszélyhelyzet alatt megtartott tárgyalások zökkenőmentes lebonyolításában.    

Távmeghallgatással személyes megjelenés nélkül bonyolíthatók le a bírósági kihallgatások, meghallgatások peres felek, vádlottak, tanúk, szakértők esetében, úgy, hogy a helyszínek között biztosított a folyamatos, ellenőrzött, valós idejű kép- és hangkapcsolat. A távmeghallgatás segíti a bírók munkavégzését, speciális felkészülést nem igényel.    

A rendszer létjogosultságát számadatok is alátámasztják. Februárban 834, márciusban már 1314 alkalommal kezdeményeztek távmeghallgatást bírósági eljárásokban. A rendszert alkalmazó bírák száma 287-ről 350-re emelkedett. Márciusban a bíróságok számos szakértő, alperes és felperes mellett 1169 vádlottat, 131 tanút és 58 szabálysértési eljárás alá volt személyt hallgattak meg. Nyolc esetben külföldi helyszínen tartózkodott a meghallgatott. A legtöbb távmeghallgatást a Fővárosi, a Miskolci és a Gyulai Törvényszéken bonyolították le - olvasható a honlapon.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.