Nagy bajban a kistermelők

Hiányzik a csapadék, ám nem mindegy, mivel öntözünk a kiskertekben. Emellett nem árt odafigyelni a betegségekre és a kártevőkre a veteményesben.

Varga József saját kertjében mutatta az aktuális teendőket, illetve az aktuális problémákat. A hagyma mellett a salátán is látszanak a betegség nyomai. Az alsó levelek barnás-sárgás elváltozásai utalnak a problémára. A gazda szerint növényvédő szerrel meg  lehet fogni a betegséget, de utána a zöldség növekedése lassú lesz. Varga Gazda azt mondta, hogy többféle fertőzésre kell odafigyelni ebben az időszakban. – Sokaknak van őszi dughagymája. Ha a talajfertőtlenítést nem csinálták meg, akkor a talajlakó hagyma-légy kártétele könnyen észrevehető, a hagyma ugye tekeredik, kunkorodik. Sok panasz érkezik ezzel kapcsolatban. Egy jó rovarölővel meg lehet oldani a dolgot. És a hagyma peronosz, ez nálam is sok gondot okozott – mondta Varga József növényvédelmi szakember.


Az egyik legnagyobb probléma ebben az időszakban a csapadék utánpótlás

A betegségek elkerülése mellett az egyik legfontosabb teendő – és egyben az egyik legnagyobb probléma ebben az időszakban a csapadék utánpótlás. Kóréné Horváth Anita minden évben nagy lelkesedéssel gondozza a kertjét, a munkából kiveszik a részüket gyermekei is. Problémával az idén még nem találkoztak, a szárazságot leszámítva. – Én előrelátó típus vagyok, tehát minél korábban szeretem beszerezni az adott évi dolgokat. Ezért a beszerzés nem okozott különösebb problémát. A tavaszi szárazsággal vannak gondjaink, pár éve ez a problémánk. Ezért idén már esővíz-gyűjtő hordókat állítottunk be – fogalmazott Kóréné Horváth Anita.

Az esővíz gyűjtése pedig nem csupán költségtakarékos. A növényeknek sem mindegy, hogy milyen vizet kapnak. – A csapadékvíz lágy víz. De ami itt nálunk folyik a csapból, az kemény víz. Nem nagyon tolerálják, nem szeretik a növények. Főleg a hagyma. Ezért van az, ha sokat öntözünk csapvízzel, nem télálló a hagymánk. Nagyon sok panasz érkezik, hogy elrohadtak a főzőhagymák. Nem bírják a telet. ez mind azért van, mert öntözünk –  tanácsolta Varga József növényvédelmi szakember.

A kiskerteket illetően Varga József még elmondta: időszakosan nem lehet kapni vetőburgonyát, dughagymát, de most már akadozik a növényvédőszerek, mű- és szerves trágyák utánpótlása is. A szakember szerint mindez az üzemek leállásának köszönhető. Ő úgy látja, hogy egy hónap múlva nagy problémák lesznek a kínálatot illetően.