Ne vigyük haza a magányosnak tűnő madárfiókákat

facebook megosztás

A magányosnak tűnő madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ezért nem szabad őket hazavinni - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).


A magányosan kóborló fiókák (a képen feketerigó-fióka) szinte soha nem árvák, hanem a faj túlélése szempontjából fontos "szétszóródni és túlélni" biológiai parancsnak tesznek eleget (Fotó: Orbán Zoltán)

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja. A magányosnak tűnő kis madarak többsége azonban nem árva, nem segítünk nekik azzal, ha hazavisszük őket - közölte az MTI-vel az MME.    

Hasonló a helyzet a kirándulás során talált, mozdulatlanul fekvő, szüleikre váró őzgidákkal, nyúl-, nyest- és mókuskölykökkel, vadmalacokkal. Ezeket az állatokat jó szaglású szüleik miatt megfogni sem szabad - hívják fel a figyelmet a természetvédők.    

A kis- és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szüleiket. A látszat ellenére azonban ezek a fiatalok nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen hazavinni őket.    

A legjobb megoldás, ha a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tesszük. A hazai madárfajok nem szagolnak, így az érintésünk nem okoz problémát. Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás az, ha a veszélybe került madarakat vesszőkosárba tesszük és az ágak közé helyezzük.    

A madármentésről további részletek a https://www.mme.hu/maganyos_fiokat_talaltam oldalon olvashatóak.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.