Nőttek a termelői árak – Az élelmiszeriparban 12,4 százalékkal

facebook megosztás

Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 1,5 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,3 százalékkal emelkedtek, az energiaiparé 1,9 százalékkal csökkentek. Az exportárak 5,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az ipari termelői árak összességében 4,3 százalékkal voltak magasabbak a tavaly márciusiaknál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).    

A forintban számolt exportárakon belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,1 százalékkal nőttek az árak, köztük a járműgyártásban 9,0 százalékkal, az élelmiszeriparban 12,4 százalékkal.    

Az áremelkedés ütemét a forint árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok árainak alakulása befolyásolta. A forint tavaly márciusi árfolyamához viszonyítva az euróval szemben 9,27 százalékkal (29,29 forinttal), a dollárhoz képest 11,69 százalékkal (32,67 forinttal) leértékelődött.    

Az energiaipar területén és az olajárak csökkenésében a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok hatásai már érezhetők voltak.

MTI

(Boritókép: PxHere)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.