Online lesz a húsvét a történelmi egyházaknál

Online lesz a húsvét – a történelmi egyházak kanizsai képviselői az internet segítségével szolgálják a híveket. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, az Evangélikus Püspöki Tanács, valamint a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége a koronavírus megjelenése után úgy döntött, bezárják templomaik ajtaját, a határozat a kereszténység legnagyobb ünnepe alatt is érvényben marad.

Már a korlátozás elrendelése előtt próbálkozott internetes közvetítéssel a kanizsai református gyülekezet. A hívek azóta viszont rendszeresen követhetik online az istentiszteleteket és a bibliaórákat. A húsvéti közvetítésnél még egy különleges program is várja majd a virtuálisan csatlakozókat.

- Nálunk az úrvacsorás istentisztelet a templomban szokott lenni természetesen. Ezen az ünnepen ez is rendkívüli módon fog megvalósulni. Az egyik közszolgálati csatorna vasárnap, tehát húsvét első napján közvetíti a Kárpát-medencei istentiszteletet, ahová minden reformátust várnak a képernyők elé szeretettel. És otthon házi úrvacsorai közösségek lesznek, Bogárdi-Szabó István püspök úr, a zsinat elnöke fogja majd az istentiszteletet tartani. Ő fogja levezetni az úrvacsorai közösséget is. Elmondtak előre mindent, ki hogyan készüljön. Tehát otthon előkészíti mindenki az úrvacsorai jegyeket, a kenyeret és a bort. Szépen felöltözik mindenki, mintha templomban lenne, és házi úrvacsorás istentiszteleten lesznek együtt a hívek Kárpát-medence-szerte 9 órától. Éppen ezért a mi istentiszteletünk itt, Nagykanizsán 11 órától lesz majd látható, azt szeretnénk, hogy mindenki, aki csatlakozik, nyugodtan tudjon rákészülni a mi istentiszteletünkre – mondta el Hella Ferenc református lelkipásztor.

Nagycsütörtökön, nagypénteken, húsvétvasárnap és -hétfőn is lesz evangélikus istentisztelet a legnagyobb közösségi oldalon. Makoviczky Gyula evangélikus lelkész a Híradónak elmondta: az online közvetítések mellett a gyülekezeti újság segítségével kommunikálnak a testvérekkel. A szigorú szabályok egyébként a lelkészekre, papokra is vonatkoznak, így Makoviczky Gyula is csak a legszükségesebb esetben hagyja el otthonát. – Sajnos, ezen túl nekem is vissza kell magamat fogni. Tehát ilyenkor azt szoktam tervezni, hogy 20-30 helyre elmegyek házi úrvacsorával, ami egy nagyon felemelő és szükséges dolog a böjti időszakban. Egyelőre egy alkalommal tudtam elmenni, hiszen most nem én kezdeményezem ezeket az alkalmakat, hanem az, aki nagyon-nagyon szeretné. Ilyen esetben elmegyek hozzá. Így voltam múlt héten, Szepetneken egy nagyon idős néninél – árulta el Makoviczky Gyula evangélikus lelkész.

Csorba Tamás atya terveiben szerepelt, hogy a hívek autóval elhozhatják hozzá asztali ételekeit áldásért, de végül – a rendőrséggel történő egyeztetés után – idén ez is elmarad. A Szent József Plébánia plébánosa szerint jelen helyzetben különösen fontos, hogy otthonaink végre újra templommá váljanak. – Hozzá voltunk mi ahhoz szokva, szoktatva, hogy a vallás az a templomban történik, s a papra tartozik. Most egy lehetőséget kaptunk arra a mindenható Istentől, hogy az otthonunk valóban templom legyen. Nincsen káromkodás, nincsen veszekedés, csúnya beszéd, mérsékelt az evés, ivás. S így az otthonunk az imádságnak és a húsvét megünneplésének templomává tud válni - nyilatkozta Csorba Tamás, a Szent József Plébánia plébánosa.

Ferenc pápa tegnapi Twitter-üzeneteiben – egyebek mellett – arra is rávilágított, hogy a mostani nehéz helyzetben sem vagyunk egyedül, hiszen az Úr nem hagy el minket és soha nem feledkezik meg rólunk.