Tiltakoznak a kormány Nagykanizsát érintő megszorítása ellen

facebook megosztás

Közleményt adott ki Éljen VárosuNk! frakciója, melyben tiltakozásukat fejezik ki a kormány Nagykanizsát érintő megszorítása ellen. A közlemény szerint az idei évben 158 millió Ft gépjárműadót vonnak el a helyi adóbevételeinkből. Az ellenzéki frakció azt szeretné elérni, hogy ha már a helyi védekezéshez a kormány nem tud pénzügyi forrásokkal hozzájárulni, legalább forráselvonással ne akadályozza azt. Azzal, hogy rengeteg kanizsai vállalkozás is rendkívül nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt, a város jelentős iparűzési adó bevételtől esik el az idei és a következő években, ami meghaladhatja az 500 millió Ft-ot is. Így számos tervezett fejlesztési, kulturális- vagy sporttámogatás kerül veszélybe 2020-2021-ben, nem beszélve arról, hogy jelenleg a járvány elleni védekezést minden más feladat elé szükséges helyezni. A hatékony védekezéshez pedig az önkormányzatnak kell biztosítani a szükséges eszközöket. A frakció véleménye szerint a kormány ebben magára hagyja Nagykanizsát is, nemhogy utánpótlást nem ad a kieső bevételekhez, hanem még azt is elveszi, amit a védekezésre tudna fordítani.

A polgármestert kérik, lépjen fel

A települések a védekezés első vonalában vannak a járvány megfékezésében. Az azt követő újrakezdéshez is kiemelt szerep jut a helyi önkormányzatokra, intézményeikre, gazdasági társaságaira. Ezért is kérik Balogh László polgármestert, szólítsa fel a kormányt, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket és a gazdasági, valamint a szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Az alpolgármester röviden válaszolt

Kérdésünkre Bizzer András alpolgármester a gépjárműadó helyben maradó részének elvonása kapcsán azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi veszélyhelyzet idején, a vírus elleni védekezésben és a várható gazdasági hatások kezelésében az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket.

Az ellenzék frakcióvezetője részletesebben érvelt

Fodor Csaba frakcióvezető véleménye szerint mindez azért vált szükségessé, mert ezzel a húzással a várost egyébként is nehéz helyzetbe sodorja a kormány.

Mi úgy számolunk – hangsúlyozta-, hogy sok száz millió Ft-tal kevesebb lesz a város idei adóbevétele, amit fel tudna használni fejlesztésekre, karbantartásokra stb. Ehhez képest a kormány még elvon a várostól további 158 millió Ft gépjárműadó bevételt, amellyel még rosszabb helyzet sodorja a várost, holott az önkormányzat találkozik közvetlenül a koronavírus-járvánnyal, és az önkormányzatnak kellene megoldani sok mindent a védekezés terén. Azt látjuk, hogy a kormány ezt nem teszi meg. Látszatintézkedéseket hoz, közöttük nyilván olyanokat is, amik a vírus terjedésével összefüggésben szükségesek, de hozott egy csomó olyan döntést is, amik nem voltak összefüggésben a veszélyhelyzettel. Elvonja az amúgy is szűkös forrásokat, amivel az önkormányzatokat még nehezebb helyzetbe hozza.

Sok lesz a feladat

Nekünk kellene gondoskodnunk a szociálisan rászoruló családokról, azokról a gyerekekről, akik szinte csak a közétkeztetésben kaptak eddig jóformán meleg ételt. –sorolta a frakcióvezető - Továbbá azokról az idősekről is, akinek azt mondjuk, ne menjenek sehova, maradjanak otthon. El kellene látnunk őket a közétkeztetés keretén belül. A védekezésen túl erre kellene nekünk a pénzt felhasználni, mert ez lenne a mi dolgunk. Azokat az embereket is kellene segíteni anyagilag, akik elvesztik a munkájukat, és nehéz helyzetbe kerülnek. Ehhez képest még a szűkös anyagi keretünkből is elvesz a kormány. Ez nem egy helyes megoldás és azért mondjuk, hogy igenis, fel kell szólítani a kormányt, hogy ne sarcolja tovább az önkormányzatokat. Az önkormányzatoknak megvan a saját maguk baja, problémája, ezzel a veszélyhelyzettel különösen, a kérjük a kormányt, hogy ne tetézze még a bajt.

A kormány felé javaslatot is tettek, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagykanizsai velodrom tervezett 8 milliárd forintos beruházási összegéből az idei évre tervezett költségeket csoportosítsa át a védekezés költségeire, és a beruházás előkészítéséhez később kezdjen hozzá.

A járvány után politizáljunk!

Véleményünk szerint ezeket a beruházásokat úgymond el lehet tolni későbbi időpontra. Mi együtt akarunk működni a polgármesterrel és mindenkivel, akinek az az érdeke, hogy ez a veszélyhelyzet minél előbb megoldódjon, és kevesebb legyen a beteg ember. Ezt szeretnénk, és megteszünk érte mindent, amit csak lehet, és ezért születtek, születnek a javaslataink jószándékból és a veszélyhelyzet megakadályozása érdekében. Ez a legfontosabb nekünk. A járvány megszűnését követően visszaáll minden, és akkor majd ráérünk politizálni, de most nem ennek, hanem a védekezésnek van itt az ideje – összegezte Fodor Csaba frakcióvezető.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.