Tudásbővítés az otthonokban – a szakember tanácsai IV.

facebook megosztás

A bezártság, a bizonytalanság, a járvány miatt megváltozott munkahelyi és iskolai elvárások a legtöbb családban feszültséget eredményeznek. A külvilág, a szeretteinktől való elszigeteltség legyengítheti a szellemet. A veszélyhelyzet ugyanis egy új krízisállapotot teremtett, amely meghatározza mindennapjainkat.

A jelenlegi helyzetben elsősorban testi egészségünk megőrzésére koncentrálunk. A járvány miatti óvintézkedések megtartása mellett azonban nagyon fontos, hogy a lelki egészségünk megőrzésére is gondot fordítsunk.  - Sajnos már látszanak a jelei a bezártság okozta feszültségeknek. A szülők elmondása szerint a gyerekek egy része ingerlékenyebb, feszültebb, esetenként magába zárkózóbb lett. Ez aggasztó jel, amire a szülőknek feltétlenül figyelniük, reagálniuk kell - hangsúlyozta állandó szakértőnk Sipos Edit, iskolapszichológus, kiemelve: a feszültségek feloldására, ezáltal a lelki egészség megőrzésére több olyan módszer is van, amit otthon alkalmazhatnak a szülők. Alapvető, hogy legyen alkalom, lehetőség beszélgetésre, kérdezésre. Kisebb gyerekeknél érdemes a mesék világához fordulni. A mesékben megjelennek szimbolikus formában az élet nagy dolgai, jók és rosszak egyaránt. Így találkozhatunk az élet és halál, betegség, egészség kérdéskörével is. Fontos, hogy olyan mesét válasszunk, ami a gyermek életkorához igazodik, mesélni pedig akár a serdülőknek is lehet! - Nagyon szép és hasznos a Boldizsár Ildikó válogatásában megjelent, interneten is hozzáférhető Csudamadár – Mesék BÁTOR gyerekeknek című kötet, de jó szívvel ajánlható Shona Innes könyve, Az élet olyan, mint a szél, valamint a Népmesekincstár kötetei – mondta a pszichológus.

Találjunk ki meséket!

A mese azonban nem csak könyvekben létezik. Mesét a gyerekek, a család együtt is kitalálhat. Ezekben a saját mesékben lehetőség van arra, hogy megfogalmazódjanak a tudattalan lelki problémák, felszínre kerüljenek a szorongások, félelmek vagy egyszerűen csak a bezártság okozta frusztráció miatt érzett negatív indulatok. - Meg lehet könnyíteni a meseszövést azzal, ha van egy indító szövegünk. Ez lehet a hagyományos egyszer volt, hol nem volt- forma, ez segít belemerülni a mese elvarázsolt hangulatába. Mesélés közben használhatunk előre elkészített meseszövő cetliket. Ezek olyan cetlik, amikre pl. ilyen dolgokat írunk:” azt kívánta, bárcsak…”, „Segítségre volt szüksége, ezért…”, „támadt egy ötlete…”, „mások nem értették, hogy...” stb. A közös mesélés másik módja, amikor egy családtag mond egy mondatot, majd a következő folytatja, így kerekedik egy közös történet - tanácsolta a szakember, majd kifejtette: az idősebb gyerekeket érdemes arra buzdítani, hogy naplót írjanak, amelynek számos haszna van. Egyrészt írásakor meg kell fogalmazni, formába kell önteni az érzéseinket, gondolatainkat. Ez önmagában is terápiás hatású, hiszen a megfogalmazással rendeződnek a belső történések, átélések. Másrészt pedig hosszú távon visszaolvasva a régi feljegyzéseket, megtapasztaljuk azt a jó érzést, hogyan küzdöttünk meg egy-egy nehéz időszakkal.

Segítsünk a gyerekeknek (is) lazítani

A felszínre törő feszültségek enyhítésére a szakember különböző lazító, relaxációs gyakorlatokat ajánl.  - Kisebb gyerekeknél érdemesebb az úgynevezett progresszív relaxációs technikákat alkalmazni. Ennek az a lényege, hogy testünk minden izomcsoportján végighaladva megfeszítjük, majd ellazítjuk az izmokat. A lábaktól haladunk a fej felé. Minden feszítésnél beszívjuk mélyen a levegőt, majd lazításnál kifújjuk. Megkönnyíti a gyereknek, ha történetet is találunk ki hozzá. Pl. karok lazításánál: „Nyújtsd előre a karod egyenesen. Képzeld el, hogy egy citromot tartasz a markodban. Szorítsd meg olyan erősen, ahogy csak tudod, hogy az utolsó csepp lé is kijöjjön belőle. Most engedd el a citromot.” Ezt megismételtetjük a másik, majd mindkét karral. Hasznos lehet Lori Lite: Dühös polip című relaxációs mesekönyvecskéje is. Egyéb meseötleteket, részletesebb relaxációs gyakorlatokat kérhetnek, illetve kérdéseket intézhetnek a témával kapcsolatban Sipos Edithez az iskolapszi.nk (kukac) gmail.com email címre írva. A szakember végül kihangsúlyozta: a gyermekek lelki egészségét úgy lehet megőrizni, ha szülőként példát mutatunk nekik. A gyermeknek a minta a szülői viselkedés, amelyet öntudatlanul megtanul, átvesz és visszajelez.

Vuk Anita

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.