Ünnep veszélyhelyzetben, avagy a koronavírus sem győzhet a húsvét felett

facebook megosztás

Nyilvános istentisztelet, szentmise nincs, a templomok ajtajai zárva. A rokonok sem jönnek, a locsolás is elmarad. A húsvét viszont nem. Megfelelő lelki felkészüléssel, némi kreativitással és odafigyeléssel az idei ünnep is lehet épp olyan szép, mint bármelyik az elmúlt évtizedekben.


Horváthné Gelencsér Edit egyebek mellett berzseléssel festett tojásokat (Fotó: Horváth Zoltán)

Sok újságíró talán túlzásba esik azzal, hogy a korlátozások miatt a második világháború időszakához vagy az ’56-os eseményekhez hasonlítja napjainkat. Ezeknek a párhuzamoknak talán csak annyi alapja van, hogy – egyébként a mostaninál szigorúbb – kijárási korlátozást 64 éve vezettek be utoljára hazánkban. A tiltás a misékre, istentiszteletekre is vonatkozik, Csorba Tamás, a Szent József Plébánia plébánosa szerint ezért különösen fontos, hogy otthonaink végre újra templommá váljanak.


Csorba Tamás

– Az otthon már sajnos rég nem templom, ezért vagyunk most gondban. Eltűnt az otthoni szenteltvíz, eltűntek a szentek képei és szobrai, eltűnt mindaz, ami az otthont templommá teszi. Fontos lenne, hogy mindenki legalább egy keresztet kérjen, keressen az ünnepig, amit tegyen látható helyre, tisztelettel és áhítattal. Kereshetünk megfelelő online felületet is, ahol lelki igényeinket – szentmise, ima – megélhetjük. El kell határozni, hogy az ünnepen valóban templom, szent hely lesz az otthonunk, csúnya beszéd, veszekedés nem történhet, hiszen mindezeknek ellent mondunk. Most az édesapáknak, nagyapáknak kell papnak lenniük, az édesanyák, a nagymamák pedig legyenek az előimádkozók, előénekesek. Akkor is legyen ez így, ha már lassan serdül a gyermek, apa meg morcos vagy fáradt, ingerült. Nem kell félni, Istennek szolgálunk. Nagypéntek szigorú böjti nap, de egyébként arra is nagyon jó lehet, hogy a családban megbeszéljék, kinek mi a panasza, milyen sebe van a másiktól, amit kapott vagy ejtett. Ez az őszinte szeretet, a bocsánatkérések és a megbocsájtások napja. Nagyszombaton este kezdődjön az ünnep áldással, a feltámadás történetének felolvasásával, majd tegyünk egy gyertyát az ablakba – kérte a plébános.

A baráti, rokoni látogatások és kirándulások, különböző közös programok helyett idén – jobb esetben – a családok otthon töltik a húsvétot, ezért a gyerekek ünnepi programja is alaposan megváltozik. A korlátozások miatt felszabadult időt azonban tevékenyen is eltölthetik a fiatalok. Horváthné Gelencsér Edit, a HSMK intézményegység-vezetője több könnyen és gyorsan megvalósítható húsvéti kézműves tippet is elárult lapunknak.


Manapság is sokan szeretik tojásfával vagy barkára akasztott tojásokkal díszíteni a vázákat

– Intézményünkben minden évben tartottunk az ünnep előtt kézműves játszóházat, a mostani időszakban erre nyilván nincs módunk, lehetőségünk. A tojásfestési technikák közül elsősorban a berzselést ajánlom. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy levélnyomatot készítünk a tojásra. A tojást először ecettel megmosom, aztán megfőzöm. Festéknek sima tojásfestéket javaslok, de persze a vöröshagyma héja is nagyon jó, csak ahhoz akár hetekig tart összegyűjteni a megfelelő mennyiséget. A festéket langyos vízzel felengedem és ecetet is teszek hozzá, hogy tartós legyen. Fiatal, különleges formájú leveleket kell hozzá gyűjteni az udvaron, a pitypang, a kecskefű, esetleg az ibolya leveleit szoktam használni, ezeket kell rásimítani a száraz, tiszta tojásra. Egy régi nejlonharisnyát fel kell hasítani tenyérnyi darabkákra, legyen még kéznél cérna is. A harisnyával szorosan be kell vonni a tojást, legyen minél szorosabb a rögzítés, hogy a festőlé ne folyhasson be a levelek alá. A tojásokat a festőlébe kell áztatni, fontos, hogy ellepje őket teljesen, egészen a kívánt szín eléréséig. Ezután le lehet vágni a harisnyát. A kész tojásokat olajjal vagy zsírral szokás áttörölni, hogy szép fényesek legyenek. Ajánlom még a zsírkrétás díszítést. A zsírkrétával rá kell vinni a tojásra a kiválasztott mintát, majd úgy belerakni a tojásfestékbe.

A lakás kidekorálásához is elég lehet pár lapnyi színespapír és némi kreativitás. – Lehet például tojásformát kivágni, ezekből aztán ablak- vagy ajtódísz lesz – tette hozzá Horváthné Gelencsér Edit. – Amennyiben van otthon hurkapálcika, azt is nagyon jól fel lehet használni. Rá kell ragasztani a kivágott bárány- vagy nyusziformát és mehet is mondjuk egy vázába, de akár a függönyre, ablakra is tehetjük. Régóta divat már, s manapság is sokan szeretik tojásfával vagy barkára akasztott tojásokkal díszíteni a vázákat, de különböző füzéreket is lehet készíteni virágból, tojásból.

Mikó-Baráth György

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.