Vasparipás segítség a menhelynek

300 kiló száraztáppal, konzervekkel, szalámival és húsokkal lepte meg az árva kutyákat a nagykanizsai Koppány Motoros Club. Egyik napról a másikra raktak össze egy utánfutónyi tápot, szalámit, konzervet és csontos húsokat a gazdikereső állatoknak. Fő céljuk ezzel: példát mutatni és felhívni a figyelmet az adományozásra.


Fotó: Hajnes Rita

Gondolkodás nélkül segítenek

A csapat nagy része felelős állattartó. Emellett fontosnak tartjuk a segítségnyújtást is – kezdte a klub elnöke a történetet. - Most összehoztuk a kettőt. Minden évben van a klubnak arra szánt pénze, amit jótékonykodásra költünk. Eddig beteg gyermekeknek adtuk az erre szánt összeget, most úgy gondoltuk, hogy az állatoknak segítünk. Szerettük volna, ha az adományozásra gyűjtött pénz jó helyre kerülne, így jutottak eszünkbe a gazdátlan kutyák. Igazából nem is került sok időnkbe, sőt! Kitaláltuk, majd mindenki egyből rábólintott, szinte gondolkodás nélkül segíteni szerettünk volna. 11-en vagyunk a nagykanizsai klubban így viszonylag gyorsan, 2-3 nap alatt sikerült beszerezni az adományokat. Az állatok nem tudnak segítségért kiáltani, ezért fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten támogassuk őket a mostani, nehéz időszakban.

Hagyományt szeretnének teremteni

Mindenképp fontos a példamutatás és a motoros körökben az összetartás is. A mi klubunk 1996-ban alakult – folytatta Kövesi Kornél, a nagykanizsai Koppány M/C elnöke.- Olyanok vagyunk, akik szeretik és tisztelik a hagyományokat. Emellett fontos azt is tudni, hogy az M/C, egy nemzetközileg elismert klub. Mi például Zala és Somogy megyének is a felelős vezetői vagyunk. Ha épp békeidő van, akkor gyakran szervezünk motoros találkozókat, koncerteket, túrákat, és más motoros klubokkal is tartjuk a kapcsolatot. Ha vége lesz ennek a vírusos időszaknak, hagyományt szeretnék ebből teremteni. Akár egy-egy rendezvényünk bevételének egy részét szeretnénk felajánlani különböző segítségre szorulóknak.

Az ilyen és ehhez hasonló felajánlásokra nagy szüksége van a kanizsai állatmenhelynek, hiszen az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány miatt kevesebb az önkéntes, és az adományok is megcsappantak. Az egyesületnek ezért minden segítségre különösen nagy szüksége van. Skanecz Tamás, a nagykanizsai "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetője elmondta, hogy a menhelyen jelenleg 120-130 kutya van. Az állatok 40-50 kiló tápot esznek naponta.

Csökkent az örökbefogadási kedv

Sajnos ebben a koronavírusos időszakban kicsit lecsökkentek az adományozások, bár most az elmúlt napokban érkezett több tápadományunk is szerencsére – kezdte Skanecz Tamás - Főleg ezért is kérjük a lakosság segítségét, mert ebben az időszakban kevesebben látogatnak meg minket. Ezáltal kevesebb is az adomány, ami beérkezik. Legtöbbet most tárgyi adománnyal, száraz táppal, illetve konzervvel segíthetnek. Minden nap fél 9-től délután 3-ig vagyunk nyitva, és ez időn belül bármikor tudnak felajánlásokat tenni. Ha bárkinek nem megoldható ez az időszak, akkor telefonon egyeztessenek velünk és valamilyen megoldást mindenképp keresünk. Egyébként nagyjából a bekerülő illetve a kikerülő kutyák létszáma azonos a korábbiakkal, de sétáltatásra most nincs lehetőség. Ezzel kevesebb külsős önkéntes érkezik a menhelyre, de ha a vészhelyzetnek vége, ugyanúgy tudnak majd jönni. Most kicsit az örökbefogadási kedv is csökkent, illetve csak érdeklődés van, de nyitva vagyunk, igaz kevesebbet a megszokottnál.

Hajnes Rita