14 kutya került a nagykanizsai állatmenhelyre Letenyéről

14 kutya került a nagykanizsai állatmenhelyre Letenyéről. Az ebek egy romániai hölgy tulajdonában voltak, családi házban éltek. A kutyák gazdája a segítségkérés után önként mondott le állatairól, az ügy kapcsán rendőrségi feljelentés nem történt. Szerkesztőségünket a telep vezetője kereste meg – elmondása szerint tudnak hasonló esetekről, de az állatvédő szervezetek segítségét elenyésző esetben kérik. 

- Pár héttel ezelőtt keresett meg minket először a kutyák gazdája, az anyagi helyzete és körülményei úgy alakultak, hogy nem képes ellátni a kutyáit. Szó szerint élelemre nincs pénze, orvosi ellátásra nincs pénze. Felvettük a kapcsolatot a letenyei önkormányzattal és a jegyzővel, akik maximálisan partnerek voltak ebben, hogy segítsünk, illetve a hölgy is lemondott a kutyáiról – mondta el Skanecz Tamás, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetője.

A letenyei önkormányzat előtt ismert volt az eset. Korábban már lakossági bejelentések is érkeztek a hivatalhoz. A település vezetője úgy fogalmazott: mihamarabb megoldást szerettek volna találni.

- Szerződésünk van a nagykanizsai állatmenhellyel, hiszen ők tudják a szakmaiságot és az elszállítással kapcsolatos teendőket elvégezni. Nyilván ez további költségeket generál az önkormányzat esetében, irtt is az önkormányzat téríti meg a díjakat – fogalmazott Farkas Szilárd, letenye polgármestere.

A menhelyre került kutyák gazdájáról elmondták az állatvédők: alapvetően jószándékú, állatbarát illetőről van szó. A befogadott és úgymond „felszaporult” ebei számára már nem tudta biztosítani a létet. Kérdésünkre a Rendőrkapitányság vizsgálati alosztályának vezetője elmondta: Ebben az ügyben rendőrségi feljelentés nem történt. Egyébként csak olyan esetben járhat el a hatóság, amely bűncselekményre utal.

- A hatályos büntetőjog alapján állatkínzást az követ el, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, illetve olyan bánásmódot alkalmaz vele, amely alkalmas arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. Illetve állatkínzást követ el az is, aki gerinces, vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja, illetve kiteszi –tudtuk meg Trencsényi Gyulától, az NKRK vizsgálati alosztályvezető alezredesétől.

Az eljárások során a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az ügyeket. Az alezredes azt is elmondta: éves szinten nagyjából 20 esetben kell eljárniuk – elsősorban nem bántalmazás, hanem a nem megfelelő tartási körülmények miatt. A nagykanizsai menhelyre került ebek alultápláltak, bolhásak, az állatorvosi kivizsgálás és kezelés után a remények szerint örökbefogadhatóak lesznek.