80 milliárd forintos munkahelyteremtő bértámogatási program indul

80 milliárd forintos munkahelyteremtő bértámogatási program indul, 21 fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, 5 további halálos áldozata van a járványnak, Zala megyében pedig két újabb esetben mutatták ki a koronavírusos megbetegedést – derült ki az Operatív Törzs mai tájékoztatójából.  

Müller Cecília országos tisztifőorvos – egyebek mellett – a szúnyogok és a kullancsok által terjesztett betegségek megelőzésére hívta fel ma a figyelmet, kiemelve, hogy a vérszívók a koronavírust nem terjesztik. A veszélyhelyzetben meghirdetett munkahely-támogatásról Bodó Sándor államtitkár szólt, ismertetve az elindított 80 milliárd forintos munkahelyteremtő bértámogatási program részleteit.

Elmondta: mintegy 70 ezer álláskeresőt segítenének. A 6 hónapos bértámogatás mellé még 3 hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól, így a programhoz csatlakozó munkavállalóknak 9 hónapig biztosítottá válik a foglalkoztatása.

– A támogatott hat hónap alatt a bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 100 százalékát, de legfeljebb havi 200 ezer forintot térítünk meg a munkáltatónak. Ez azt jelenti, hogy minden egyes álláskereső elhelyezkedését, munkahelyének megőrzését mintegy havi nettó 112 ezer forinttal tudjuk támogatni. A 6+3-as időszak lehetővé teszi, hogy 9 hónap alatt közel nettó 1 millió forint jövedelemre tegyen szert a munkavállaló - jelentette ki Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.