A 13. havi nyugdíjról és a munkahelyteremtés lehetőségei

facebook megosztás

A 13. havi nyugdíjról és a munkahelyteremtés lehetőségeiről is szó volt az Operatív Törzs hétvégi tájékoztatóin. A mai beszámolóból megtudhattuk, hogy 1673 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon, míg Zala megyében eddig 224 főnél regisztrálták az új koronavírust. 

Novák Katalin a törzs szombati tájékoztatóján elmondta: fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat. Így 2021-ben egy, 2022-ben két, 2023-ban három, 2024-ben négy heti plusz juttatást kapnak a magyar nyugdíjasok. Kiemelte: azért, hogy könnyebbé tegyék a családok helyzetét, a veszélyhelyzet végéig meghosszabbították a gyes-, gyed-, gyet és a családi pótlék jogosultsági idejét.  

- Szintén fontos lépések, melyeket tettünk annak érdekében, hogy a családoknak a helyzetét a veszélyhelyzet alatt is könnyebbé tegyük, az egyrészt, hogy a gyesnek, gyetnek, gyednek a határidejét meghosszabbítottuk, ugyanígy igaz ez a családi pótlékra is. Számos családtámogatásnál igaz az, hogy most a veszélyhelyzet alatt is jogosultak ezekre azok is, akiknek egyébként a jogosultsága megszűnt volna a veszélyhelyzet idején. Tehát az ő támogatásukat hosszabb ideig adjuk, a veszélyhelyzet végéig jogosultak ezekre a támogatásokra -  közölte Novák Katalin, család és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A vasárnap Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár a gazdasági adatokról elmondta: az ipari teljesítmény Magyarországon 10, míg az EU egészében 12 százalékkal csökkent, de az áprilisi hazai statisztikák lehangolóak lesznek. Kiemelte: a kormány annyi új munkahelyet akar teremteni, amennyit a vírus elpusztít.

- Fokozatosan, szigorú menetrend mellett elkezdtük újraindítani az életet Magyarországon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben visszatérhetünk a korábbi kerékvágáshoz. Új helyzet állt elő a gazdaságban, rég nem látott mértékű válsággal szembesülünk, mely nem egyforma mértékben érinti a különböző ágazatokat. Az áprilisi gazdasági adatok várhatóan letaglózóak lesznek és minden pillanatban tudatában kell lennünk annak, hogy a statisztikák mögött magyar emberek, családok élete áll -  jelentette ki  Schanda Tamás, parlamenti és stratégiai államtitkár.

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília elmondta: jelenleg 1673 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon, 11 fővel 462-re emelkedett a vírus halálos áldozatainak száma. Zala megyében eddig 224 főnél regisztrálták az új koronavírust.      

- Az elmúlt egy-két napon egy nagyon mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt igazolható a járványügyi számadatokban, ezért változatlanul felhívnám a figyelmet arra, hogy tartsuk be az alapvető szabályokat, amelyek a könnyítéseket követően is érvényben vannak - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A mai online beszámoló során Fónagy János államtitkár a május végén lejáró rezsiutalványok beváltásáról szólt. Hangsúlyozta: a nyugdíjasoknak ősszel kiadott juttatások mintegy 97 százalékát már beváltották a villany- és gázszámlák kiegyenlítésekor, a még fel nem használt, nem névre szóló utalványok pedig május 31-ig még beválthatók.  

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.