A bejelentések napjait éljük

Múlt hét pénteken számolhattunk be arról a Kanizsa TV Híradójában, hogy három fejlesztést is bejelentett Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő. A Nagyrác utcai orvosi rendelő felújítása, az ipari park fejlesztésének második kivitelezői szerződésének aláírása és a Csónakázó-tó sportparkjának átadása után a sor kedden folytatódott, ekkor a Szent József Plébánia és a Pannon Egyetem előtti területen készülő parkoló és zöldterület vállalkozói kontraktusát szignózta a városvezető. Az ÉVE-frakció tagjai szerint örömteli, hogy ezek a beruházások végre eljutottak erre a szintre, ugyanakkor úgy gondolják, hogy ehhez elengedhetetlen volt projekteket végrehajtó cégeknél történő vezetőváltás.


Fotó: Horváth Zoltán

A ’60-as évek közepén építették a Nagyrác utcai rendelőt, teljes körű felújítása halaszthatatlanná vált. A szakemberek kicserélik a nyílászárókat, szigetelik az épületet, korszerűsítik a fűtési rendszert, valamint modernizálják a csapadékvíz-elvezetést. Zámodics Imre háziorvos hétfőtől a felújítás végéig – ez a jelenlegi tervek szerint 2021 februárjára tehető – a Bajcsy-Zsilinszky utcában, a volt gyógyszertár helyén fogadja a betegeket. A rendelő telefonszáma és a rendelési idő nem változik. A Területi Operatív Program támogatásával egyébként a Szent Imre utcai fogászati rendelő, valamint egy új gyermek háziorvosi rendelő és védőnői szolgálat is épül a Csengery úton. A három fejlesztés összesen mintegy bruttó 243,8 millió forintból valósul meg. A bejelentésekkel kapcsolatban Horváth Jácint, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezető-helyettese elmondta, örülnek a fejleményeknek, hiszen ezeket a projekteket ők is már a kezdetektől támogatták, ugyanakkor a nem megfelelő menedzselés miatt az ipari park bővítése és a rendelők felújítása is már évek óta húzódott. Szerinte ahhoz, hogy ezek a beruházások végre elérjenek a mostani szintre, elengedhetetlen volt a projektvégrehajtó cégeknél történő vezetőváltás. – Azzal, hogy az új vezetőktől hatékony és következetes munkát kértünk, sikerült elérni, hogy végre felgyorsultak ezen TOP-os beruházások. Az orvosi rendelők pályázatai 2016-ban lettek beadva, és most 2020 van…2018 áprilisában eredménytelen volt a közbeszerzés, s mint látjuk, még két év kellett hozzá, hogy végre valami elinduljon. Mi pontosan ezt ígértük a választási kampányunkban: átszervezzük azt a rendszert, amely a városi fejlesztéseket eddig irányította, s sokkal gyorsabbá tesszük a munkát. Ez meg is valósult. S ezzel ahhoz is hozzá tudunk járulni, hogy még több hasonló projekt valósuljon meg a Nagykanizsán.

Balogh László Erős Gáborral, a kivitelező cég ügyvezetőjével írta alá azt a szerződést, melynek köszönhetően elindulhat a jelenlegi ipari parkot és az autópálya-felhajtót összekötő feltáró út tervezése. Az építési munkákat – a jelenlegi tervek szerint – ősszel kezdik a szakemberek. A bejelentéskor a városvezető elmondta: hatalmas lépés előtt áll Nagykanizsa gazdaságfejlesztése, hiszen az elmúlt években ugyan nagyon sok cég érdeklődött iparterületek iránt, de ez a bővítés a kis- és közepes vállalkozások mellett már a nagyvállalatok beruházásaira is lehetőséget ad. A bővítést eredményező projekt részeként egyébként 2021 végéig megépül 15 ezer négyzetméternyi útfelület, egy 4 kilométeres árok, továbbá 1,8 kilométer hosszan közvilágítás és 1,6 kilométeren ivóvíz- és szennyvízcsatorna-vezeték, illetve több mint 13 ezer növényt is telepítenek.

A pénteki események krónikájához tartozik még a Csó-tó legújabb fejlesztésének hivatalos átadása. A 176 négyzetméteres szabadtéri konditerem szakmai átvétele még áprilisban volt, így – bár a VIA Kanizsa szakemberi több formában is jelezték az ideiglenes tiltást – a hivatalos zöld jelzés előtt is már sokan kipróbálták a parkot. – Nagyon örülünk annak, hogy egy újabb helyszínnel gazdagodott azon közterületi létesítmények sora, ahol a felnőttek is sportolhatnak. Azt is reméljük, hogy ezáltal kevesebb lesz a normál játszótereken az a fajta károkozás, amit a felnőttek követnek el a szabálytalan eszközhasználattal. Az előző napokban voltak vitáink a sportpark használóival, hiszen ez akkor még hivatalosan át nem adott létesítmény volt, ezért volt szalaggal és figyelmeztető táblákkal körbevéve. Ezt néhányan nem vették figyelembe, s az avatás, átadás előtt használatba vették a parkot. Én azt kívánom, hogy a továbbiakban mindenki a kedvére használhassa – tette hozzá Szabó István, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az avatón Cseresnyés Péter és Balogh László is kiemelte: a 18 elemmel felszerelt park jól illeszkedik ahhoz a mintegy 10 éve kezdődő projektsorozathoz, melynek köszönhetően a kanizsai Csónakázó-tó egyre népszerűbb a környékbeliek és a turisták körében. A polgármester szerint ez a beruházás és a tó környékének szabadidőparkká fejlesztése kiváló döntése volt a városnak néhány esztendeje, amikor is elindult a fokozatos és tudatos építkezés Kanizsa páratlan zöldövezetében. Napjainkra a város közösségének életében a Csónakázó-tó egyre kiemelkedőbb szabadidős szerepet tölt be, így rengetegen választják pihenési és kirándulási, de legalább annyian sportolási, illetve edzési céllal.

Aláírás-sorozat kedden a polgármesteri hivatalban

Ekkor a Szent József Plébánia és a Pannon Egyetem előtti területen készülő parkoló és zöldterület vállalkozói kontraktusát írta alá Balogh László és a kivitelező cég ügyvezető igazgatója, Mező Gábor. Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón kiderült: a Zöld Város - Zöld Nagykanizsa projekt részeként megvalósuló beruházás költsége mintegy nettó 217 millió forint. A szakemberek térkőburkolatú parkolóhelyeket alakítanak ki, megújulnak a járdák, a közvilágítás, a belső közlekedő utak pedig új aszfaltburkolatot kapnak. Fákat, cserjéket ültetnek majd, a parkolóhelyek között zöldterületeket hoznak létre. A munkálatokkal várhatóan 6 hónap alatt végeznek. Balogh László hangsúlyozta a Zöld Város - Zöld Nagykanizsa, mintegy másfél milliárdos projektsorozat egyik fő célja, hogy Nagykanizsa a körforgásos gazdaság mintavárosává váljon. Hozzátette: ezt az elhatározást segíti ez a két kisebb beruházás is, melyeket a „mélyzöld hozzáállás” fog jellemezni. – Mintegy 10 ezer négyzetméteren lesz szép, új parkolónk. De ez nem csak térkövet és aszfaltot jelent, hanem sok-sok zöld elemet, a parkolók közötti rész is füves burkolóelemekkel valósul meg. S jó pár olyan növény jelenik majd meg, amely még szebbé teszi az érintett környezetet. Ennek örülünk, s állunk elébe – fogalmazott a városvezető.

Mikó-Baráth György