A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások természetvédelmi kárt okoznak

facebook megosztás

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek, valamint az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik - hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-hez eljuttatott közleményében. 


Az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások, valamint a kísérő munkálatok, például a faanyag kihordása, minden esetben és biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, sérülését okozza, továbbá az élőhelyüket is károsítja (Fotó: Orbán Zoltán)

Mint írják, a fa- és bokroskivágások védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozzák. Az MME ezért arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben nagyobb területen észlelnek fa- és bokroskivágásokat, értesítsék a hatóságokat. Készítsenek fotót telefonjukkal, valamint küldjenek tájékoztató emailt a helyszín, az időpont és a cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának vagy a hivatal központi címére.    

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megkezdődik a fészeképítéssel. A tojások kiköltése és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban.     

A tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen ezért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások minden esetben és biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, sérülését okozzák. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is - hangsúlyozzák a közleményben.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.