A lovassport alapjait is megkapják

Amint azt megtudtuk, a PEN által meghirdetett lovastúra-vezető kurzus egy ideje már fut, ugyanakkor a napokban ismét felgyorsulhattak a keretein belüli történések - a járványügyi lazításokat követően.


A leendő lovastúra vezetők - a képen közülük éppen Tóth Dorottya - Forgács Zoltántól hallhatták a fogathajtó instrukciókat

A Kanizsa Lovasklub miklósfai bázisán a hétvégén számos ifjú hölgy gyülekezett a Dunántúl jó néhány szegletéből, hogy órákat vehessenek a fogathajtás címszava alatti gyakorlati ismeretekből. Ráadásul nem kisebb név, mint a szentgyörgyvári Forgács Zoltán instrukcióit követve ülhettek fel a kocsi bakjára a tanítványok, hogy elsajátíthassák a hajtás legfontosabb elemeit. Mindezek a lovastúrák alkalmával is jól jöhetnek részükre a későbbiekben.

- E képzés alatt is élt az utóbbi időszakban az online oktatás lehetősége, de mostanra már nagyon vártuk, hogy újra ki is mozdulhassunk terepre – kezdte Bayer Orsolya, aki Mohácsról érkezett Miklósfára. - Helyileg legutóbb talán csak itt, Kanizsán indítottak ilyen ismeretekkel is felvértező, több hónapos lovastúra-vezetést, ezért egyértelmű volt, hogy jelentkezem a zalai végekre.

- Hány hibám is volt, tényleg leesett az egyik bójáról még teniszlabda is? - kérdezte társaitól a kaposvári Tóth Dorottya. Ő tehát azért jóval közelebbről való és biztos abban, hogy a hasznára válik a jövőben ez a tanfolyam is. - Jó, lehet, van még javítanivalóm, de biztos vagyok abban, hogy a vizsgákig már minden remekül fog menni, így akár a fordulók pontos vétele is.

A képzés rengeteg olyan ismeret ad, mely a lovakkal történő foglalkozáshoz, illetve a velük történő munkához elengedhetetlen mondjuk egy lovarda környékén, ugyanakkor nem véletlenül látogattunk ki éppen a fogathajtás óráira.

- Igazából egyfajta alapot adhat mindez már magához a fogathajtás sportágához is, bár ahhoz még nem kevés kritériumot kell teljesíteni, hogy versenyengedélyt kapjon a fogathajtó – mindezek már Papp Vivien szavai voltak. - Van már rutinom abban, hogy mihez milyen lépcsőfokok megléte szükséges, mivel otthon, vagyis Miháldon két lovam is van.

Ezúttal sem akármilyen négylábúakkal mehettek, hiszen az a Ferdinánd is rótta például finoman a köröket, mely már öt fogathajtó világbajnokságon szerepelhetett eddig.


A Szentgyörgyvári Lipicai Ménesből az immár öt fogathajtó vb-n szerepelt ló, Ferdinánd is kitett magáért

Fotók: Polgár László

P.L.