A veszprémi és a szombathelyi egyházmegyét követően a kaposváriban is lehet már nyilvános szentmisét tartani

A veszélyhelyzet kihirdetésével a templomok is bezárták kapuikat. Bár a kormány a hónap elején az enyhítések részeként engedélyt adott a nyilvános szertartások megtartására, a kaposvári megyés püspök ellenben úgy rendelkezett: érvényben marad a tilalom, ahogy a református és evangélikus egyházban is. Május 18-tól azonban ismét lehetőség nyílik nyilvános szentmiséket celebrálni. A megyéspüspök körleveléből kiderült, csak azok a templomok tarthatnak nyitva, amelyekben gondoskodni tudnak a gyakran érintett felületek tisztán tartásáról és fertőtlenítéséről. – Van egy örömhírem is a számukra. Megyés püspökünk hozzájárult ahhoz, hogy nyilvánosan tartsunk szentmisét – fokozatosan bevezetve. Így a mi templomunkban jövő vasárnap reggel hét órakor és kilenc órakor lesz már szentmise, melyen részt lehet venni – mondta Szabó Ádám, a piarista kápolna plébánosa. 


A nagykanizsai református gyülekezetben, a távolságtartási előírások miatt, tegnap két istentiszteletet tartottak

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa is úgy döntött, hogy megnyílhatnak a templomaik a hívek előtt. A nagykanizsai református gyülekezetben, a távolságtartási előírások miatt, tegnap két istentiszteletet tartottak – egyet a 65 év felettieknek, egyet pedig a 65 év alattiak számára. – Következő vasárnap már együtt tartjuk, tehát 10 órakor kezdődik az istentisztelet, hiszen az idősebb korosztály még egy kicsit óvatos és otthon maradt. Néhányan jöttek el csupán a 8 óra 30 perckor kezdődő istentiszteletre. Ezért úgy döntöttünk megkérdezve őket is, hogy 10 órától lesz most vasárnap már az istentisztelet. Mennybemenetel ünnepén – az most csütörtökön lesz – 18 órától tartjuk az istentiszteletet és ezekre az alkalmakra is várjuk a testvéreket – árulta el Hella Ferenc református lelkipásztor.

A nyilvános szentmisék és istentiszteletek minden felekezet esetében csak megfelelő óvintézkedések betartásával látogathatók. A hívektől egyebek mellett azt kérik, hogy viseljenek a száj és orr eltakarására alkalmas eszközt, valamint tartsanak egymás között másfél méteres távolságot. A Híradó által megkérdezett felekezetek egyébként továbbra is biztosítják a hívek számára az online közvetítéseket.