Alaposság vízen és parton

Bizonyos mértékig a kajak-kenu sportágában speciálisabb volt az utóbbi hónapok forgatókönyve, melyet Sári Nándor, a Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub elnöke vázolt is számunkra.


A kellő távolságtartás jelenleg a kajakosoknál is előírás

Az már tapasztalható volt jó néhány napja, hogy az egyesületnél a szakmai munka még inkább csúcsra jár, a fiatalok pedig még inkább igyekeznek – írjuk így - „fogni a vizet”, melynek esetükben is kiemelt jelentősége van.

- Igazából azzal kezdeném, hogy a kajakkenu szövetség részéről természetesen a legmesszemenőbbekig körültekintőek voltak, viszont a tréningek esetében nem tiltottak mindentől – fogalmazott az egyesületnél a szakmai munkát is vezető Sári Nándor. – Edzettünk tehát eddig is a Csónakázó-tó vízén, viszont csak egy-egy fő tehette ezt úgy, hogy a fiatalok valamennyien külön öltözőbe érkezhettek.

Mindennek azért van jelentősége, mert kanizsai korosztályos válogatott kerettagokról van szó.

- Négy fiatal kajakosunkról beszélünk, Kiskó Réka, Kurucz Levente, László Gergő, Oláh Ivett, nos, ők nem álltak le. Úgy tréningezhettek, hogy még külön idősávot is szabhattunk meg nekik, esetükben ugyanis kiemelten fontos, hogy formában maradjanak.

A járványügyi lazítás új helyzetet teremtett, de alapvetően a biztonsági előírások nem változtak, mindössze annyi történt, hogy több növendékre kell figyelniük úgy, hogy azért a sportolók ne érezzék magukat bezárva sem.

- Jelenleg három kisebb csoportban jöhetnek és egyfajta lépcsőzetes protokoll szerint megy a beléptetés, amiben benne foglaltatik, hogy miként is hozzák őket, valamint a belépés utáni kézmosás, készülés mikéntjének menete is és a testi érintkezés mellőzése. A vízen előírás, hogy úgymond brancsban, tegyük fel, hármasával nem haladhatnak. Már az edzések időpontjai is úgy lettek kitalálva délután egytől este hatig, hogy csak a kisebb csoportok tagjai legyenek egy időben jelen a kajakos sporttelepen.

Példás tehát a fegyelem, ami azt is előre vetíti, számos dologban van rutinja a klubnak.

- Ha minden jól alakul ebben a speciális időszakban, július 18-ai időponttal – mely egy szombati nap - a szövetség adott már nekünk utánpótlás versenyt, melyet természetesen nézők nélkül rendezhetnénk meg. Ahogy már tettem róla említést a helyi házirendünk alapján, akkor is egyedi lenne az egész lebonyolítás és személyes érintkezésre nagyon oda kell figyelnünk. Amúgy a jelenlegi elgondolás alapján a honi sportág-irányítás augusztus 8-tól indítaná a nagy versenyeket is, melyben a világversenyek is benne foglaltatnak, hiszen Magyarország idén számos ilyet rendezne meg, nagy vizsga előtt áll tehát mindenki.

A már említett nagykanizsai válogatott kerettagok számára ezen a hétvégén Szolnokon felmérő következik, vagyis lassan elkövetkezik a visszarázódás ideje.

P.L.