Ásó kapa gereblye – Terítéken a különlegességek

2020. máj. 31.

Kóla – vagyis istenfa, vanília virág, murvafű. Mindhárom növénynek van helye a kiskertben, ráadásul, ha egyet-egyet beszerzünk belőle, a szomszédok és a látogatóba érkezők is rácsodálkozhatnak a kert, az udvar vagy a balkon egy-egy ékességére.

Sorozatunk e heti része nem csupán a növények kiválasztása miatt különleges. A Nagykanizsához közeli Sandon gazdálkodó vendéglátónk a muskátlik, petúniák és a különleges növények közt elárulta, hogyan is lett rendőrből virágkertész. - Ennél egy kicsit hosszabb ez a történet, mert géplakatosból lettem rendőr, rendőrből pedig virágkertész. A Cserhátiban végeztem sok-sok évvel ezelőtt, és az iskola után jött az ötlet, hogy egyenruhába bújok. A virágkertészet pedig már közben is megvolt. Gyerekkoromtól kezdve én ebben nőttem fel. A szüleim zöldségekkel foglalkoztak, általános iskola alsó tagozatában nekem már megvolt a saját fóliasátram, ahol én kapálgattam – mondta el Fekete Péter.

A termelővel a vásárcsarnokban is lehet találkozni, többen ismerik szebbnél szebb virágait és a különlegességeket is. Hát nézzük, milyen növényeknek lehet helye a kiskertben vagy éppen azok mentén, a virágágylásokban! Kólát például a boltok polcain keresünk, nem feltétlenül a piacon kapható növények közt. - Kóla, igen. Az igazi neve különben istenfa, melyet Artemis istennő után kapott. Magának a növénynek egy nagyon erőteljes, aromás illata van, jellegzetes kóla illat. Ha valaki beleszagol a bokorba, tényleg ezt érezni. Sokan kételkednek, egészen addig, amíg nem találkoznak a növénnyel, és akkor rájönnek, valóban kóláról van szó. Nagyon hálás, mert nem csak a kert dísze lehet, hanem fűszer- és aromanövény is egyben. A tulajdonságai közül én kiemelném: az illatanyagával távol tartja a rovarokat. Ha a levágott hajtását betesszük a ruhásszekrénybe, molyok nem fognak arra repkedni. Illetve, ami talán a legérdekesebb, ebből a növényből valóban kóla szörpöt lehet készíteni. A receptet én is az interneten találtam, de hasonlóan készül, mint a bodzaszörp – árulta el Fekete Péter.

Maradva a fűszeres, illatos növényeknél, aki szereti az egzotikumot és a különlegességet, számára kimondottan ajánlott a vaníliavirág. Tenyérnyi nagyságú virágokat hoz ez a növény, és amikor kinyílik, az egész környéket elárasztja a vanília illatával. Idővel elérheti az akár másfél méteres magasságot is, napos, nyári meleg időszakban már két méterről is érezhető a jellegzetes illat.

A muskátlik és petúniák, valamint a többi már ismert és kedvelt dísznövény közt megbújik egy harmadik különlegesség is, ami igazi éke lehet a kiskerteknek: ez pedig a murvafű vagy más néven a bougainvillea. - A mediterrán csodaként számon tartott dísznövény Brazíliából származik, ott fedezték fel. 1768-ban egy francia felfedező, Bougainvillea tábornok talált rá, neki köszönhetően került a növény Európába. Ez a virág hatalmas méretűre képes megnőni – igaz ugyan, hogy nálunk a mediterrániummal szemben – teleltetni kell. A tengerpartot kedvelők számára ismert lehet a murvafű, a kedvelt nyaralóhelyeken emelet magasságú példányokat lehet látni, amelyek a talajtól az utolsó hajtásig ontják a virágaikat – fogalmazott a virágkertész.

Jó hír a szépségek és különlegességek kedvelőinek, hogy mindhárom növény ma már dísze lehet egy-egy nagykanizsai vagy környékbeli kiskertnek, illetve udvarnak.

Vincze Adél