Az öltözőfolyosó kólaautomatája

Május 8-án, éppen ma 35 esztendeje annak, hogy az UEFA Kupa döntőjének első meccsén a Videoton SC futballcsapata a spanyol Real Madridot fogadta. A híres madridi gárda Magyarországon 3-0-ra győzött, a spanyol fővárosban ugyanakkor Kovács Ferenc tanítványai nyertek 1-0-ra, remekül búcsúzva így a sorozattól.


Néhány kanizsai szurkoló ereklyéi között is ott lapulhatnak az 1985-ös Videoton futballcsapatára emlékeztető belépők, csecsebecsék, Fuisz László pedig mint kerettag élhette meg az UEFA Kupabeli menetelést

Fotó: Polgár László

A Sóstói Stadion 40 ezer szurkolója között rengetegen voltak kanizsaiak, ugyanakkor a nagykanizsai szál a fehérvári gárda háza tájáról sem hiányzott.

A múlt hónap elején a hatvanadik születésnapját ünneplő Fuisz László még 1984 nyarán került az Olajbányásztól a Vidihez és mondhatni egyik legközelebbi szemtanúja lehetett az európai menetelésnek. A finálé első felvonását mégsem az arénában látta.

- Sérült voltam, ezért annak a meccsnek nem Sóstón, hanem otthon a tv előtt lehettem csupán tanúja sajnos – fogalmazott a sokak által csak Freddynek becézett csatár. - Persze élményeknek így sem maradtam híján, azt például nem lehet elfelejteni, amikor 1985 tavaszán az Old Traffordra, a Manchester Unitedhez látogattunk. A meccs előtt mentem volna ki a kispadhoz, de olyan atmoszférája volt a pályának a rengeteg nézővel, hogy mondtam Vaszil Gyulának, inkább menjünk vissza az öltözőfolyosóra, igyunk meg az automatából még egy kólát, úgy citerázott a térdem...

Fuisz Székesfehérvárról később visszatért Nagykanizsára és az Olajbányász SE színeiben is számos felejthetetlen mérkőzés várt még rá pályafutása során, ikrei pedig 1993-ban - éppen május 8-án születtek.

P.L.