Eddig 170 új koronavírussal fertőzött embert regisztráltak Zala megyében

facebook megosztás

Eddig 170 új koronavírussal fertőzött embert regisztráltak Zala megyében, elkezdődtek az orvosi egyetemek mintavételei, feltételekhez kötött a horvát határátlépés – az aktuális járványügyi helyzeten túl ezekről is szóltak a szakemberek az Operatív Törzs tájékoztatóin a napokban. 

Múlt héten jelentős változások történtek a járványügyi intézkedésekben, a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a védelmi távolságtartást és a védőeszközök használatát- hangzott el a szombati tájékoztatón, ahol Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője elmondta: összesen eddig mintegy 4 millió ember fertőződött meg a világon az új koronavírussal. – Egészen pontosan a mechanizmusokat még nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy egy fertőzött ember a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet és a fertőzés legnagyobb valószínűsége a tünetektől elkezdve 5-6 napig a legnagyobb. A gyógyultak esetében is hosszú ideig kimutatható a vírus, vagy vírus részecske az illetők szervezetében, de senki nem tudja megmondani, hogy a fertőzésből kigyógyult emberek napok vagy hetek múlva fertőznek-e, még akkor is, ha a tesztjeik pozitívnak bizonyulnak - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályvezetője.

Az osztályvezető főorvos hangsúlyozta: folyamatosan nő a koronavírusból gyógyultak száma, majd hozzátette: reméli, hogy a feketehimlőhöz hasonlóan hamarosan a koronavírust is biztos helyen tudhatjuk és az emberiség egy időre fellélegezhet. A járvány elleni védekezés kapcsán a vasárnapi tájékoztatón elhangzott: minden dolgozónak és az üzletek üzemeltetőinek is kötelező a maszkviselés, valamint felelősségük ezt a vásárlókkal is betartatni. Schanda Tamás államtitkár kiemelte: a gazdaságvédelem megerősítése még fontosabbá vált. – Egyenes derékkal, büszkén, a jövőben bízva, terveket szőve éltünk márciusig. Ezt az életet kell most újraindítanunk fokozatosan és szigorú menetrend szerint. Ennek része a gazdaság védelme és újbóli megerősítése is. Nincs okunk arra, hogy a válság kezelésekor más irányba haladjunk, mint korábban - hangsúlyozta Schanda Tamás, parlamenti és stratégiai államtitkár.

Magyarország közös sikere, hogy a világhoz képest is rendkívül eredményes járványkezelés zajlik – ezt már Müller Cecília mondta az Operatív Törzs mai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos beszámolójában visszatekintett az elmúlt két hónap védekezésére, valamint a legfrissebb adatokat ismertetve elmondta: jelenleg 1905 aktív fertőzött van hazánkban. - A 100.000 főre jutó arányok is azt mutatják, hogy a legmagasabb fertőzöttség Budapesten van, Pest megyében és harmadikként Fejér megyében, sőt, Zala megye érintettsége is jelentőssé vált, elsősorban a bentlakásos idős otthoni, illetve más típusú bentlakásos intézmények érintettsége okán. Magyarországon változatlanul jellemző az a tény, hogy a fertőződés számnak nagysága elsősorban attól függ, hogy hány zárt közösség érintett - fogalmazott Müller Cecília országos tisztifőorvos.

491 áldozata van jelenleg a járványnak az országban. Az elhunytak közül 100 fő idős otthonokban betegedett meg, huszonhatan vidéken. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján mindemellett elhangzott: különböző feltételekkel, de a jövőben már külföldi állampolgárok is beutazhatnak Horvátországba.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.