Egy falatnyi Tündérország dél-Zalában – Virágzik a rododendron a Budafai Arborétumban

A Kistolmácstól, Kiscsehitől és Bázakerettyétől egyaránt mintegy 3 kilométerre található parkban több mint 200 fás szárú cserje, illetve fafaj található. Az arborétum most, májusban mutatja legszebb arcát, hiszen puszta szavakkal szinte leírhatatlan az a festői látvány, amit a virágozó havasszépék tárnak a látogatók elé.


Fotó: Czigóth Sándor

A budafapusztai erdők egykor a magyar főnemesi Zichy család birtokában voltak. Az itt található vadászkastély 1926-ban épült, körülötte ekkor kis parkot és tavat hoztak létre. Az arborétum kialakítása viszont az államosítás után, 1954-ben kezdődött. A projekt egyik fő célja az volt, hogy elősegítse az idegen vidékekről származó fafajok meghonosítását, így a szakemberek 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát ültettek el a parkban.

Májusban rengeteg természetbarátot vonz a rododendron-virágzás csúcsa az arborétumba, ez a veszélyhelyzet ideje alatt sem változott. – Már április végétől elkezdődik a virágzás, hiszen mindegyik faj máskor kezd el virágozni. A park látogatottsága a jelenlegi helyzet ellenére is folyamatosan nő, hiszen mindenki próbál kiszabadulni a szabadba és feltöltődni ebben a gyönyörű környezetben – említette Steyer Edina, a Zalaerdő Zrt. a PR előadója.

Az erdészeti részvénytársaság az utóbbi években felújíttatta az arborétum területén álló vadászházat, játszóteret hozott létre, valamint tűzrakó helyek és szobrok is épültek. A fejlesztések a veszélyhelyzet ideje alatt sem álltak le, hiszen hamarosan átadják a népszerű kirándulóhely új fogadóépületét. –  Itt lehet megvásárolni a jegyeket, s ezen keresztül lehet majd bejutni az arborétumba, de esőbeállóként is szolgál. Az épület egyébként a kultúrának is otthont ad, hiszen magába foglal egy kisebb kiállítást is – tette hozzá Pálmai Katalin, a Zalaerdő Zrt. turisztikai és pályázati referense.

A park nem csak tavasszal gyönyörű, hiszen a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők szépsége egész évben páratlan élményt nyújt a természetjáró érdeklődőknek.

Mikó-Baráth György