„És míg újra találkozunk…”

Nagy sikert aratott a Farkas Ferenc Énekegyüttes első karanténkoncertje. A kanizsai kórus az elmúlt héten osztotta meg videóját közösségi oldalán, amit már több mint háromezren tekintettek meg. Az együttes tagjai a felvétellel lelki feltöltődést kívántak nyújtani egymásnak és közönségének.


(Fotó: Gergely Szilárd)

A koronavírus-járvány a Farkas Ferenc Énekegyüttes munkáját is megnehezítette. A tagoknak viszont már nagyon hiányzott a közös éneklés, hiszen a veszélyhelyzet elrendelése óta nem találkoztak személyesen. Egy internetes alkalmazásnak köszönhetően azonban nem kellett lemondaniuk a szokásos hétfő esti próbákról. Ezt követően pedig a zenei feladatok is hamar rátaláltak az együttesre. – Megfogalmazódott bennem az online térben való felvétel elkészítése, amit most divatos szóval karanténkoncertnek neveznek. Meg is kérdeztem a társaságot, vállalják-e, hogy saját szólamukat otthonaikban vegyék fel – elevenítette fel az elmúlt hetek történéseit Baráth Yvette, a Farkas Ferenc Énekegyüttes karnagya. Bár a kezdeményezést néhányan félve fogadták, egy kis rábeszélést, biztatást követően mindenki munkának látott. A kórustagoknak egy ír áldást kellett külön-külön felénekelniük, melyet korábban már élőben is hallhatott a nagyközönség. – Mindenképpen egy olyan művet szerettem volna választani, ami nekünk is töltést ad, sőt, szép emlékek is fűződnek hozzá. Ahogy ez olvasható, és végül címnek is kiragadtuk, „És míg újra találkozunk, tartson téged tenyerén az Úr!” Tulajdonképpen ezt szeretnénk Nagykanizsa városának és minden embernek kívánni itt, Magyarországon. Amíg újra vissza nem tér minden a maga medrébe, addig is ezek a gondolatok óvjanak bennünket és vigyázzanak ránk – hangsúlyozta Baráth Yvette.

A videó elkészítése viszont nem is volt olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. A közös énekléshez szokott gárda tagjainak ugyanis teljesen egyedül kellett megoldani a feladatot. – Nyilván ennek megvan a maga saját technikai része. Először is készítettünk egy úgynevezett „mihez tartást”, melyhez mindenki igazodott. Ezt fel kellett játszani, majd a kórustagok erre énekeltek rá. De mint kiderült, nem olyan könnyű megteremteni azokat a körülményeket, amik egy videó rögzítéséhez szükségesek. Volt olyan, aki pont az utolsó sorhoz ért, amikor megszólalt a szomszéd fűnyírója, így kezdhette elölről. Mert nem úgy volt ám, hogy minden elsőre sikerül. Ennek a nehézségeit pedig most mindenki megtapasztalhatta – árulta el a karnagy.

A hátralévő munkafolyamatokban két kórustag vállalt aktív szerepet. A rögzített felvételeket hangtechnikailag Baráth Zoltán rendezte. – Alapvetően a legnagyobb problémát a készülékek és a felvételek minőségbeli különbsége okozta. Hiába volt valakinek jó eszköze, hogyha az illető nem megfelelő távolságról vette fel hangot, vagy rosszak voltak a beállítások. Bizony, sokat kellett dolgozni azon, hogy minden egyenlő hangerőszinten, egyenlő időben és akusztikai körülmények között legyen… Ez körülbelül egy hetes munkámba került – fogalmazott. A vizuális megjelenés Nagy Szabina érdeme, aki zenetanárként az online oktatás révén került közelebb a videózáshoz. – A zenei formát, a ritmust, illetve a tartalmat próbáltam a magam kis szerény eszközeivel valamilyen módon bemutatni. A videó végén látható szív sem véletlen, hiszen rengeteg energiát és szeretet kapunk egymástól és a közönségtől is. Ezt próbáltam kihangsúlyozni – mondta Nagy Szabina.

A kéthetes munkának végül beérett a gyümölcse, a mintegy négyperces videó pedig stílusosan, a hétfő esti próba idejében került fel az egyik ismert videómegosztó oldalra. A Farkas Ferenc Énekegyüttes rengeteg pozitív visszajelzést kapott a karanténkoncerttel kapcsolatban. – Nagyon örülünk, hogyha megérintette a hallgatóságot, mert tényleg lelki tápláléknak szántuk. Az is boldogsággal tölt el, hogy rá tudtam venni a tagokat erre a feladatra. Nagyon sok élményt, tapasztalatot szereztünk és talán az összetartozásunkat is erősítette mindez. Hiszen az is bebizonyosodott, hogy mennyivel jobb együtt énekelni – mondta Baráth Yvette.

Az énekegyüttes karnagya lapunknak azt is elárulta, hogy újabb felvételt egyelőre nem terveznek. A kórus tagjai ugyanis abban bíznak, hogy hamarosan újra élőben léphetnek a közönség elé.

Nagy Éva