Ezek a legnépszerűbb szakok a kanizsai fiatalok körében

A gazdaságinformatikus, a villamosmérnöki és az egészségtudományi szakok a legnépszerűbbek a frissen érettségizett kanizsai fiatalok körében. A Kanizsa Újság e heti, pénteken megjelenő számában a Batthyány Lajos Gimnázium tanulóinak véleményéről olvashatnak, a Kanizsa Televízió Híradó stábja pedig a mezős fiatalokat kérdezte a továbbtanulási terveikről.  

A koronavírus-járvány miatt a 2019/2020-as tanév különösen nagy kihívás volt minden érettségiző diák számára. A Mező-gimnázium végzőseinek 99 százaléka azonban így is egyetemen, főiskolán szeretné folytatni a tanulmányait.  

- Nagyon sok diákunk tanul tovább. Szinte alig 1 százalék az, aki OKJ-s képzésekre jelentkezett. A fontosabb és általános irányok továbbra is megmaradtak, az orvosi- fogorvos, gyógyszerész, tanító, tanárképző, gyógypedagógus képzés és a hagyományos jogászi képzés. A Budapesti Gazdasági Egyetemre rengetegen jelentkeznek különböző szakirányokra, illetve a mérnökképzés különböző válfajai jelennek meg idén is - Májer Anita, a Dr. Mező Ferenc Gimnázium igazgatója.

A fiatalok között volt, aki már 9. osztálytól tudta, hogy mérnöki pályán szeretné folytatni, hisz mindig is a reál tantárgyak érdekelték.

- A műszaki irányt választottam, pesti egyetemeket jelöltem meg. Első helyen a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karát választottam. Úgy gondolom, hogy ez a műszaki képzések körében elég népszerű, és talán az egyik legszínvonalasabb is - árulta el Takács Balázs.

A Budapesti Műszaki Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, az ELTE és a Corvinus által nyújtott képzések a legmeghatározóbbak a kanizsai diákok körében.

- Én a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdaságinformatikai szakára jelentkeztem. Nekem azért tetszett meg ez az egyetem mivel gyakorlatorientált és már első évtől kezdve heti egy napot kint leszünk cégeknél - nyilatkozta Tóth Mátyás.

A helyi diákok többsége a budapesti egyetemeket részesíti előnyben, a vidéki városok közül a Pécsen, Kaposváron és Győrben zajló képzések voltak a legfelkapottabbak.