Felavatták Szent Orbán pápa szobrát Vöröshegyen

facebook megosztás

A birtoktulajdonosok – a közösségi események szervezése mellett – egy maradandó értéket is adni akartak az utókor számára, ezért összefogtak és rövid időn belül el is készült a hegy új ékessége.

– Mindannyian katolikusok vagyunk, ezért azt gondoltuk, hogy nekünk és talán a környező birtokosoknak is megfelelő lesz ez a szobor. Több birtokostársunkkal beszéltünk össze és el is indult ez a kezdeményezés – árulta el Csondor János helyi gazda.

A szoboravatót megelőzően Vöröshegy legidősebb birtokosát is köszöntötték. A 87 éves Médli Lajos a korát meghazudtolva a mai napig aktívan műveli szőlőjét. 

– Igyekszem a tőlem telhető módon, a friss levegőn tevékenyen részt venni a munkában és példát mutatni. Az egészségem hála Istennek engedi, és ezt folytatni is akarom a 87 évvel a hátam mögött. Még mindig úgy érzem, hogy van teendőm, hiszen itt van a munka. Ez a jelkép is azt jelenti, hogy bizony ne adjuk fel, tevékenykedjünk, legyünk aktívak, mert az egészség is jobban megmarad – fogalmazott Médli Lajos.

A Németh Ferenc népi iparművész által készített szobrot és a mellette helyet kapó keresztet Ódor Imre kanonok áldotta meg. Szent Orbánt a szőlő, a szőlőművelők, a kádárok és a kocsmárosok védőszentjeként tisztelik. A helyi gazdák a vértanúhalált halt pápa emlékezetéhez kapcsolódva további összejöveteleket is terveznek.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.