GasztroKanizsa: Füstölt körmös bableves, darázsfészekkel

2020. máj. 9.

A tavalyi disznóöléskor megfüstölt köröm és a saját termésű bab felhasználásával készült bableves mellé darázsfészket sütött Wegroszta Zoltánné. A sütemény receptjét Ildikó még a Bazár-udvari szülői házból „örökölte”, onnét hozta el Kiskanizsára.

Édesanyja nagy mestere volt a kelttészták készítésének, és gyerekkorában ő is sokat sürgött-forogott körülötte a konyhában. Amikor férjhez ment, önállóan is  megpróbálkozott a darázsfészek elkészítésével. – Hát az első nem lett olyan formás, mint ahogyan az emlékeimben élt, aztán egy idő után a kezem „ráérzett” a kelttészta fortélyaira – jegyezte meg mosolyogva. Időközben a felnőtt lánya is eltanulta tőle a 3 unokája és a vője örömére.

A bableves hozzávalói:

4 db füstölt köröm, 30 dkg apró száraz bab, sárgarépa, 3 ek. olaj, őrölt pirosparika, fokhagyma, liszt, 2 db tojás, só.

Elkészítése:

A körmöt kuktában majdnem puhára főzzük, és a levét leöntjük. Az előző este vízben beáztatott babot forralásig főzzük, majd a vizet szintén leöntjük róla. A kuktába visszatesszük a körmöt, a babot, a karikára vágott sárgarépát és felöntjük tiszta vízzel.  Amikor minden megfőtt, fokhagymás, pirospaprikás rántással berántjuk, és beleszaggatjuk a 2 tojásból készült nokedlit. Tálaláskor tejföllel, Erős Pistával ízesítjük.


Fotó: Kanizsa

A darázsfészek hozzávalói:

1 kg liszt, 5 dkg élesztő, tej, kiskanál cukor, só, 2 db tojás, 1 dl olaj.

Elkészítése:

A lisztbe beleütjük a tojást, a felfuttatott élesztőt, a sót, és kevés olajjal elkezdjük kidolgozni, dagasztani. Amikor a tészta már jó sima, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Amíg a tészta kel, összeállítjuk a krémet.

Hozzávalók:

25 dkg Ráma margarin, 20 dkg por, kristály vagy nádcukor, és 10 dkg mazsola.

Elkészítése:

A margarint és a cukrot habosra keverjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és óvatosan, 1 cm vastagra sodorjuk. A krémet rákenjük a felületére, gazdagon megszórjuk mazsolával és feltekerjük, majd éles késsel 1,5-2 cm vastagra felszeljük. Végül a csigákat olajjal kikent gáztepsibe helyezzük, a tetejüket bekenjük a villával felvert tojással, és meghintjük vágott dióval.

Bakonyi Erzsébet