Ittasan, jogosítvány nélkül kocsikázott más autójával, és még össze is törte

2020. máj. 22.

Egy büntetett előéletű mosonmagyaróvári férfi okozott galibát Hévízen. Előbb nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott hévízi barátjával, majd jogosítvány nélkül autózni indult barátja testvérének az autójával. Nem jutott messzire, egy árokban kötött ki, és az állkapcsa is eltört...

Egy 1991-ben született büntetett előéletű mosonmagyaróvári férfi 2020. január 11-én a délutáni órákban barátja társaságában, annak Hévíz, Sugár utcai lakóhelyén nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott. Az esti órákban – miután barátja lefeküdt aludni – a bejárati ajtó melletti fogasról magához vette a barátja használatában, de a testvére tulajdonában álló Opel Astra típusú személygépkocsi indítókulcsát, mellyel kinyitotta a ház előtt leállított személygépkocsit. A terhelt a gépkocsiba beült, majd annak ellenére, hogy vezetői engedéllyel nem rendelkezik, a járművel tulajdonosa, illetve használója tudta és engedélye nélkül, ittas állapotban közlekedett. A terhelt a személygépkocsival 20 óra 27 perckor Hévíz belterületén, a Széchenyi u. 7. szám előtt áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol bal külső visszapillantó tükrével érintőlegesen nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő Lexus személygépkocsi bal oldalának. A terhelt ittas állapotban tovább haladt Hévíz külterületén, a Hévízi úton Keszthely felé. A Hévízi út és a Napfény sor kereszteződése előtt áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, a bal oldalon lehajtott az úttestről és a meredek rézsűn lesodródva gépkocsi elejével a vízelvezető árok falának ütközött, majd tovább pördült és a gépkocsi jobb hátuljával is az árokpartnak ütközött és az úttestre közel merőlegesen állt meg. A baleset következtében a terhelt 8 napon túl gyógyuló, állkapocs-csonttörést szenvedett. A terhelt vérében a cselekmény elkövetésekor 1,36-1,54 ezrelék (enyhe-közepes fok) alkoholkoncentráció volt.

A Keszthelyi Járási Ügyészség a terhelt - mint többszörös visszaeső - ellen jármű önkényes elvételének bűntette és járművezetés ittas állapotban vétsége miatt emelt vádat – tájékoztatta lapunkat dr. Pirger Csaba ügyész, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője.