Javában tart a kullancsszezon

facebook megosztás

Idén az enyhe tél miatt még több a parazita. Nagykanizsa és térsége különösen fertőzött a kullancsok szempontjából, a szakemberek fokozott figyelemre intenek.

A kullancsriasztó szerek használata kimondottan ajánlott egy-egy túra vagy kirándulás során, és a védőoltás szükségességét is hangsúlyozzák az orvosok. Különösen azok körében fontos a figyelem, akik sok időt töltenek a természetben. Ma már viszont nem feltétlenül kell erdőn-mezőn járni ahhoz, hogy egy-egy kullancsot összeszedjen az ember. Városi parkokban is elszaporodott a kora nyári agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt terjesztő parazita. 

– Aki észreveszi magán a kullancsot, haladéktalanul távolítsa el. Nem gyötörni, nem nyomogatni, nem passzírozni, eszköz nem feltétlen szükséges hozzá, és nem orvosi, vagy szakápolói feladat. A lényeg az idő. Három-négy óra szükséges ahhoz általában, hogy a bőrt átfúrja a kullancs. Tehát először csak mászik a bőrön, alaposan megkapaszkodik, átfúrja a bőrt, és ez nem két perc. Utána tud vért szívni. A vérszívás során a gyomrából juttatja be a gyomorváladékot, ami fertőzött lehet. Sajnos nagy arányban lehet fertőzött. Ezért az a biztos mód, ha nem jut el odáig, hogy vért tudjon szívni. Eszköz pedig kapható, a kullancs eltávolító kanál, vagy csipesz. De ha ez nem áll rendelkezésre, körömmel is éppen le lehet csípni, de egy határozott mozdulattal – mondta el Nagy Marietta háziorvos.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.