Jótanácsok kutyásoknak a karantén idején

facebook megosztás

Ahogy az embereknek, akár felnőttnek, akár gyereknek nehéz a bezártságot elviselni, ugyanúgy nehéz helyzetbe kerültek a házi állatok is. Egyre többen tartanak kisebb-nagyobb kedvenceket a lakótelepi lakásokban. A járvány miatt is a legjobbat kell nekik nyújtani, de hogyan? Leginkább a kutyák viselik nehezen a bezártságot, mert egyik napról a másikra sokat kell otthon lenni. Tóth József, kutyás oktató most abban segít, hogy mire is figyeljünk a „panelkutyáknál”.

Aktívan töltsük el a séta idejét

- A lakásban tartott ebek környezetében annyi változás történt, hogy akik most nem dolgoznak, azok otthon vannak egész nap – kezdte Tóth József. – A kiskutyák menetrendje nem változik, vagy ha változik is, azt a gazdi tudja megoldani. A megszokott időben kellene őket elvinni sétálni, etetni, elvégezni a dolgaikat. A sétákat most a helyzet miatt rövidebbre érdemes venni, de aktív dolgokkal töltsük el. Például eközben csináljunk vele engedelmességi feladatokat. Akár rendeljük lábhoz, gyakoroljuk azt ültetés és a feküdj, állj, maradj vezényszavakat. Dolgozzunk a kutyával! Ezután pedig egy jó kis feloldó játékkal oldják a kedvencet. Ez nagyjából negyed óra - húsz perc, ami intenzív mozgást kívánna a gazditól és a kutyától egyaránt. Kicsit üdébben térnének haza mindketten, hiszen a gazdinak is jót tesz egy kis edzés. A kutyának is jól esik a munka, már csak azért is, mert ennyit vannak bezárva a lakásba. De ott is le lehet őket foglalni. Lehet gyakorolni az engedelmességi feladatokat és kis játékos elfoglaltságot is ki lehet nekik találni. Alap trükköket tanítani és gyakoroltatni. Például: Forogj! Pörögj! Pacsit! Kapd el! Tolat! Hempereg! Pitizik! Akár szlalomjátékokkal mulatni az időt vagy ugrálni kicsit. Felugratni, majd leugratni valahonnan. És persze vannak haladó gyakorlatok is! Kerüljön meg egy tárgyat vagy akár a gazdit. Egy szimatszőnyeg is esetleg hasznos lehet. Lefoglalhatjuk a kutyust labdával, rágókával. Ahol van lehetőség tárgyak keresése vagy a gazdi keresése is jó feladat.

Akár kint vagyunk, akár bent fontos a megfelelő higiénia. Főleg napjainkban. Vannak, akik a fertőtlenítő kendőre esküsznek, de nem biztos, hogy az a legjobb megoldás.

Ne simogassunk más kutyákat

– Mikor sétáltatunk, ha lehet, ne találkozzunk másik kutyákkal, mert a szőrükön ugyanúgy megtapadhat a vírus – folytatta az oktató. – Mi se simogassunk más kutyákat, és tartsuk az előírt 1-2 méter távolságot. A fertőtlenítő szereket nem ajánlom. Beszéltem állatorvassal is ez ügyben, nem javasolja ő sem ezeket. A legjobb, ha a lakásban vagy már a lakás előtt áttöröljük egy popsitörlő kendővel nem csak a tappancsát, hanem bundáját is. Ha pedig nincs törlőkendőnk, akkor langyos, szappanos vízzel mossuk meg és töröljük át a kedvencünket. A végén pedig egyszerű száraz törölközővel itassuk fel.  Fürdetni sem kell gyakrabban, maradjon a megszokott metodika.

Megkérdeztünk egy felelős gazdit, Kovács Esztert, aki lakásban él a kutyusával, hogy ő mit csinál másként, mint eddig.


Fotók: Hajnes Rita

Hobónak mindig megmossuk a tappancsát

– Ha levisszük sétálni, mindig kerüljük a többi kutya társaságát, és mi sem simogatjuk meg a másikat – mondta Eszter. – Nem is csoportosulunk, itt már szinte mindenki egyedül sétál a kedvencével. Akár én, akár a férjem hozza le Hobót, mindig megmossuk a tappancsát, ha felértünk a lakásba. Talán kicsit gyakrabban fürdetjük. ezt most mi végezzük, mert jelenleg a kutyakozmetikus, ahova jártunk, most a járvány miatt bezárt egy kis időre. Várjuk, hogy mikor vihetjük újra megszépülni, hiszen lassan jön a nyár és a nagy melegek. Nem lenne jó, ha a hosszú bundájában kellene végig szenvednie a hőséget.

Koronavírus ide vagy oda, fontos hogy kedvencünkre megfelelően odafigyeljünk. Tartsuk be a kért intelmeket! Ha ezen a nehéz helyzeten túl leszünk, akkor jöhet újból az önfeledt kikapcsolódás. Séta a régi barátokkal és a megszokott esti bandázások a lakótelepen kedvenceinkkel.

Hajnes Rita

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.