Június 20-án megszűnhet a veszélyhelyzet Magyarországon

facebook megosztás

Június 20-án megszűnhet a veszélyhelyzet Magyarországon – erről Varga Judit számolt be ma közösségi oldalán. Az igazságügyi miniszter bejegyzésében arra is kitért, hogy a veszélyhelyzet megszüntetése után a védekezés második szakaszába lépünk. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján pedig kiderült, hogy immár több napja a gyógyultak száma jóval magasabb, mint az aktív fertőzöttekké. 

 Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján elsőként Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szólt az aktuális bértámogatási programokról, a munkahelyteremtő-bértámogatásokról kiemelve, hogy továbbra is a munka a gazdaság alapja. Schanda Tamás mindemellett hangsúlyozta: a munkahelyek védelme mellett a magyar tulajdonú cégeket is meg kell védeni, ezért kormányrendelet szabályozza azt, hogy 2020 végéig csak miniszteri engedéllyel szerezhet tulajdonrészt külföldi szereplő magyar stratégiai vállalatban.

- Egyes ágazatokban, bizonyos típusú és mértékű ügyleteket be kell jelenteni a belgazdaságért is felelős Innovációs és Technológiai Miniszternek. Neki 45 napja van, hogy döntsön, tudomásul veszi-e az ügyletet vagy megtiltja azt. Természetesen indokolni is kell és jogorvoslati lehetőség is van, amennyiben a bejelentő kifogásolja a döntést - mondta el Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

A tájékoztatón Müller Cecília ismertette az aktuális járványügyi mutatókat. Jelenleg 1436 az aktív fertőzöttek száma, újabb 8 halálos áldozattal pedig már 499 fő halt meg a vírus okozta szövődmények miatt. Az elmúlt 24 órában 15 új beteget regisztráltak, köztük kettőt Zala megyében, ezzel 247-re emelkedett a megyében az igazolt fertőzöttek száma. Az országos tisztifőorvos kiemelte: sokadik napja a gyógyultak száma jóval magasabb, mint az aktív fertőzöttekké.

- Az országban 38 pozitív személy esik 100 ezer főre, Budapesten az arány 102 fő, a második helyen van Zala megye változatlanul 92 fő, Fejér megye 88 fő - tette hozzá Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Jelenleg 33 intézményben van jelen a vírus, további cél, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a megbetegedés – tette hozzá Müller Cecília. A kormány ma délután nyújtotta be a különleges jogrend visszavonásáról szóló törvényjavaslatot. Kiss Róbert alezredes hangsúlyozta: a különleges jogrend jelentősen hozzájárult a járvány elleni sikeres védekezéshez.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.