Komoly bajba kerültek a hazai borászatok

Komoly bajba kerültek a koronavírus okozta leállások miatt a hazai borászatok. A megkérdezett Nagykanizsa környéki termelők szerint bár az enyhítések sokat segítettek nekik, de várhatóan így is csak szeptemberre állhat vissza az elmúlt években megszokott áruforgalom.  

Németh József a Szentgyörgyvári hegyen gazdálkodik. A Cika Borászat tulajdonosa elmondta: a palackozott nedűk értékesítése szinte megszűnt az elmúlt két hónapban.   

– Folyóborunknál talán 20 százalékos visszaesést eredményezett a vírus, viszont a palackos értékesítésünknél 20 százalékot sem tudtunk eladni, mert bezártak az üzletek, ahova szállítottunk. Ebből kifolyólag mi is megéreztük, de most már úgy néz ki, kezd helyreállni a rend – A nagyobb borászatokat is nehéz helyzetbe hozta a koronavírus, hiszen eladásaik jelentős része a webshopokra korlátozódott - árulta el Németh József, a Cika Borászat tulajdonosa. 

– Augusztus végére datáljuk azt, hogy egy kicsit föllélegezhetünk. Szeptemberre már vannak foglalásaink, külföldi csoportok, akik tradicionális módon mindig megjelennek nálunk, akár a skandináv országokból, akár Nyugat-Európából. Természetesen a magyar vendégeket is várjuk. Pozitívan gondolkodva szeptember lesz, amikor ismét beindul a turizmus – mondta Botka Szilárd, a Cézár pincészet értékesítési vezetője.

A szőlészetekben a vírus elleni védekezés első szakaszában is folyamatosan dolgoztak, hiszen a mindennapos munkát igénylő folyamatokkal nem állhattak le a termelők.