Konganak az ürességtől a művelődési házak

facebook megosztás

A kulturális intézményeknek is komoly bevételkiesést okoz a veszélyhelyzet, a művelődési házakban működő csoportok tagjait pedig mentálisan viseli meg a programok hiánya. A megkérdezett vezetők abban bíznak, hogy hamarosan véget érhet a már több mint 2 hónapja tartó kényszerszünet.   

Halmos Ildikó szerint hirtelen szellemkastéllyá változott a Honvéd Kaszinó épülete. Az intézmény igazgatója stábunknak elmondta, hogy takarítással, szortírozással, pakolással telnek a napok, illetve a Honvéd Egyesület felajánlásának köszönhetően az egyik klubszobát sikerült kifesteni, felújítani a kényszerpihenő alatt.

– Nagyon gyorsan találtunk sok fontos és nélkülözhetetlen tennivalót, amire máskor nem jut időnk, hiszen olyan pici apparátussal dolgozunk, hogy vagy a programokat szervezzük és a vendégeket látjuk el szolgáltatással vagy a háznak a szépítésével és rendben tartásával foglalkozunk. Amit csak tudtunk ezalatt az idő alatt igyekeztünk megszépíteni, kitakarítani. A virágokat is volt végre egyszer idő átültetni – árulta el Halmos Ildikó, a nagykanizsai Honvéd Kaszinó igazgatója.

A nagyterem üres, a székek összerakva – a bezárt épületet mutatta meg ma stábunknak Köteles Józsefné, a Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület elnöke. Ebben az időszakban folyamatosak lettek volna a különböző rendezvények a Mindenki Házában. Ezek megtartására még nincs lehetőség és az intézményben székelő csoportok tagjai sem találkozhatnak.

- Ez inkább mentálisan viseli meg az embereket. Hogy nem jöhetünk össze, nem tarthatunk rendezvényeket, közösségi programokat. Főleg, akik egyedül élnek, nekik ez egy kapaszkodó volt az életükben, hogy ide eljöhettek, itt jól éreztük magunkat, és ez már több, mint két hónapja nem valósulhat meg – mondta el Köteles Józsefné, a Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület elnöke.

A letenyei Fáklya Művelődési Ház épülete és könyvtára is kénytelen nélkülözni a látogatóit. Dömők József igazgató a márciusi kiállításon vezette körbe Híradónkat, hiszen még nem cseréltek le az akkori plakátokat a faliújságon. A vezető szerint megfelelően alkalmazkodtak a kialakult helyzethez.

– Ezt az időt próbáltuk a lehető leghasznosabban kihasználni, hiszen integrált intézményként sok olyan tevékenység van, ami mindig is aktuális. A könyvtárunkban az állomány-ellenőrzés, a raktári rend fenntartása, kialakítása. A nagytakarítás itt a kastély épületében. Leltározások, most kerülhetett sor például a fél évszázados műszaki dolgok leselejtezésére – fejtette ki Dömők József, a letenyei Fáklya Művelődési Ház És Könyvtár igazgatója.

A közművelődési intézmények vezetői bíznak benne, hogy hamarosan rendeződnek a körülmények és lehetőséget kapnak a tervezett nyári rendezvényeik megtartására.  

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.