Lazítást követően tóparti nyújtás

Tömegsport gyanánt az elmúlt hetekhez képest a múlt hétvégén a tavak környéke még inkább megtelt szabadidősportban (is) jártas futókkal, gimnasztikázókkal, s talán még azok is kedvet kaptak hozzá, akik versenysportot űznek, vagy éppen egy-egy csapatbajnoki pontvadászatban szurkolnak egyes csapatoknak.


Szabó-Thomka Hanna spártai keménységgel, mégis kellő felszabadultsággal rugaszkodik neki, ha tréningezésről van szó

Fotó: Gergely Szilárd

A Csónakázó-tónál rengetegen róják jelen pillanatban is a köröket, ráadásul a járványügyi helyzet útmutatásai ajánlják is a sportolást – a mentális és fizikális fitten tartás egyik eszközeként.

- A sport-reality, vagy ez az időszak a nehezebb? – fordultunk a tréningjét éppen befejező Szabó-Thomka Hannához a Csó-tónál.

- Tavaly az Exatlon azért keményebb volt, a mostani helyzetet tulajdonképpen fogjuk fel úgy, hogy még több idő juthat a testmozgásra – válaszolta az immár pedagógus végzettségű ifjú hölgy, aki egyben személyi edzősködéssel is foglalkozik. – Azt tapasztalom, rengetegen futnak nap mint nap, ami kimondottan kellemes érzéssel tölt el, akár a Csónakázó-tónál, akár a Mindenki Sportpályáján mozgok. Ráadásul a korlátozások oldása óta ismét lehet használni a szabadtéri kondiparkokat is, láthatjuk, azok elemeit is szép számmal veszik igénybe.

- Hogyan képzeljük el a magánember és a személyi edző személyiségének különválasztását?

- Ezen hónapok alatt például hetente négyszer a Csótót most is körbe szoktam futni, plusz akkor még a hazafutást is vegyük hozzá ehhez. Ahogy azt tapasztalhatta, ezen túl kisebb csoportos edzéseket is megtarthatunk már a szabadban - a többiekkel együtt. Na jó, persze működött az egyéni edzésterv kiküldése is, de ilyenkor inkább a tanítványaim lelkiismeretére hagyatkozhattam, hogy meg is csinálták penzumaikat (itt azért Hanna mosolyog).

- Érzett esetleg valamilyen fásultságot az embereken?

- Nos, éppen ez az, hogy nem. Bármerre és bármikor is sportolok mostanság, a sportolókon inkább az örömöt látom, főleg a lehetőséget érezték meg mindebben, ami az egészségüknek is jót tehet. S még egyszer mondom, nagyon sokat érzik így. s mindezt nagyon jó tapasztalni.

Nincs ez másként például a pogányszentpéteri horgásztó környékén sem, ahová Kósz Barbara szokott kiruccanni számtalan alkalommal.


Kósz Barbara tornászalapjai jól jöttek az utóbbi hónapokban is, ha a szabadba ruccant ki

- Először úgy voltam vele, hogy kicsit kiszakadnék a megszokott és forgalmasabb közegünkből, de aztán Pogányon is mind többen lettek – mondta el Kósz Barbara, aki egyébként a konditermek rendszeres látogatója. – Amikor még kisebb voltam, sokáig szertornáztam a Péterfyben, ez azért kellő alapot adott a továbbiakra, amikor már a kondizásé lett a főszerep. Fontosnak gondolom a saját testsúllyal végzett gyakorlatokat és ezeket lehet kint a szabadban is végezni. Egy biztos, az emberek szokásai a sportolás terén mintha változtak volna és kedvező irányba.

P.L.