Madarak és fák napja

2020. máj. 12.

„Jusson eszünkbe, törékeny természeti kincsek között élünk, melyek védelme közös felelősségünk” – számos formában fogalmazták már meg a madarak és fák napjának jelentőségét, melyet minden évben május 10-én ünneplünk. E nap világszerte különösen fókuszál az ifjúság tanítására – idén azonban elmaradtak a közös ünnepek, rendezvények. 

Felvételeink 2018 májusában készültek a kiskanizsai általános iskolában, ahol – mint minden esztendőben – két éve is több program hívta fel a gyerekek figyelmét a világnap alkalmából a természet és az élővilág védelmére. – Az iskolánk felső tagozatosai közül egy csoport meglátogatta a somogyszobi erdei iskolát, és ott is foglalkozott a madarakkal a természetvédelmen belül. Ma pedig egy különleges attrakció részesei lehetnek előbb az alsó, majd a felső tagozatosok, amely egy gyöngybagolyvédelmi program keretében valósul meg - mondta Molnár István, a Kiskanizsai Általános Iskola igazgatója. 

Az óvodapedagógusok is minden évben kiemelten kezelik a jeles „zöld napokat”. Az ovisok egy évvel ezelőtt a Csónakázó-tó környezetével ismerkedtek. – Egyik kiemelt területünk az óvodai nevelésben a környezeti nevelés és a környezettudatos magatartásra való nevelés. És hogy miért vannak kint az óvodásaink a mai napon? Mert egy zöld, jeles nap van, a madarak és fák napja. Ilyenkor több óvodából jönnek ki óvodások és óvónénik a Csónakázó-tóhoz, ebbe a gyönyörű természeti környezetbe, ahol megfigyelhetik a víz, a rét és az erdő élővilágát - fogalmazott Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsa Központi Óvoda intézményvezetője.

Ezek a felvételek pedig ma készültek, a Csó-tó környékén, ahol a veszélyhelyzet miatt idén nem látni sem iskolás és óvodás csoportokat, melyek a szabadban ünnepelnék a madarak és fák napját. A mozgalom első magyarországi rendezvényét egyébként 1902-ben tartották.