Maradj természetközelben! – Otthonról az erdőbe: online erdei iskola és óvatos kirándulás

Jelen helyzetben sem kell csüggedniük a természetbarátoknak. A turistautak, parkerdők, az erdei tanösvények – bizonyos szabályokat betartva – továbbra is látogathatók. Az erdei kirándulás sem tiltott, főleg, ha ez online is lehetséges…

Az erdei iskolákat az erdőgazdaságok honosították meg Magyarországon, és ma már országszerte 40 intézményben évente több mint 100 ezer gyermeket oktatnak a természet tiszteletére. Bár jelenleg sajnos kevesebb időt tölthetünk a szabadban, de a Madarak és fák napján indult online erdei iskolának köszönhetően a természet tavaszi ébredéséről már biztosan nem fognak lemaradni az érdeklődők.

Az elsősorban általános iskolás korosztálynak szóló videók máris hatalmas népszerűségnek örvendenek az erdőgazdaságok Facebook-oldalain. Az ország minden térségéből részt vesznek az erdészeti erdei iskolák a programban. A Zalaerdő Zrt. két témát dolgoz fel az online foglalkozás keretein belül, ezeket várhatóan júniusban tekinthetjük majd meg.

Az obornaki Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola előadásának címe: „Tavasz a Budafai Arborétumban”, a csömödéri Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola pedig „Erdőjárás kezdőknek” címmel készül egy előadással a gyerekeknek – mondta el lapunknak Steyer Edina, a Zalaerdő Zrt. PR-előadója. Erdei iskoláink egyik kiemelt célja, hogy az erdők, a környezet fontosságát még jobban tudatosítsa a gyermekekben, s ezáltal erősítse a felnövekvő generációkban a természet iránti szeretetet és tiszteletet. További célunk, hogy a fiatalok közelről ismerkedjenek meg az erdészek munkájával, mely az erdő minden életszakaszát felöleli: a csemetetermeléstől a fakitermelésig.

Tudatos kirándulástervezés

Mivel jelenleg az oktatás is házon belül zajlik, a gyerekek joggal érezhetik, hogy nem elég nekik az erdő online látogatása. Miután alaposan tájékozódtunk a járványügyi előírásokról, akár tervezhetünk is magunknak egy kirándulós napot. Molnárné Vitális Anikó, a Zakatoló vezetője azt tanácsolja, hogy érdemes átgondolni, mik azok a dolgok, amikre szükségünk lehet.

Fontos tisztázni, hogy hová szeretnénk menni, hogyan jutunk oda, majd hogyan jutunk haza, illetve milyen időtartamú kirándulást tervezünk. A mobilos applikációkon kívül biztonságos, ha „régimódi” turistatérképet is viszünk magunkkal. Az időjárásnak megfelelő, visszafogott színű ruházat, zárt lábbeli nagyon fontos, valamint, hogy a hátizsákunkban legyen víz és valamennyi elemózsia. A ragtapasz és a távcső is jó szolgálatot tehetnek az úton, a felfedezéseinkhez pedig egy jó határozókönyv és egy notesz jegyzetelni.

Erdei Iskolából Erdésztechnikus

Kiss Zalánnál az erdő szeretete családi indíttatásból ered, az egész család imádja az erdőt, rengeteget kirándulnak.

Alsós korától fűszálat kötözgettünk, az erdő talajába bottal írtunk, pacsmagoltunk a patakban, köveket számoltunk. Megismerkedhettünk egészen más hangi környezettel, mint amiket addig a városban tapaszaltunk, például a madárcsicsergés, faropogás, az avar recsegése a lábunk alatt – kezdte Tóth-Turgonyi Dóra, Zalán édesanyja, majd folytatta. – Zalánnak hat éves korától 13 éves koráig SNI státusza volt, de az erdei fejlesztések hatására lekerült róla és ma már úgy él, mint az átlag 14 évesek. Az SNI státuszának lekerülésében nagy szerepe volt a Zalaerdő Zrt.-nek az integráló nyári táborokkal és az abszolút inkluzív környezet megteremtésével Zalán számára.

Zalán Szentpéterföldén vett részt vadász táborban, ez adta meg az alapot, hogy hetedikes korában úgy döntött, hogy ő erdész akar lenni.

Az erdőt kiskorom óta nagyon szeretem, a fákat és az állatokat is. Nagyon sok erdészt ismertem meg, a nagybátyám is ezzel foglalkozik, és megtetszett ez a szakma. Erdész és erdőgazdálkodó szeretnék lenni. Szentpéterföldén a táborban a vadászatos programok voltak a kedvenceim, a szarvasok és a vaddisznók érdekelnek a legjobban. A későbbiekben szeretnék a Zalaerdőhöz gyakorlatra menni. Nagyon sokat tanultam az erdőről a táborokban – árulta el Zalán.

Környezetbarát erdőjárás


Fotók: Czigóth Sándor

Az erdei viselkedésnek a legfontosabb szabálya, hogy csak vendégségben vagyunk a természetben, ezt nem szabad elfelejtenünk. Vigyázzunk az élővilágunkra, ne zajongjunk, ne szemeteljünk, ne okozzunk kárt!  Ha ezeket megfogadjuk és betartjuk, akkor nagyon sok szép élmény vár ránk az erdei kirándulás során.

Körtvélyessy Vivien