Megújult a Thúry György Múzeum honlapja

2020. máj. 10.

Egy pályázatnak köszönhetően fejlesztette weboldalát az intézmény, melyen az érdeklődők egyebek mellett helytörténeti és néprajzi fotók, valamint képeslapok között böngészhetnek. A múzeum dolgozói a letölthető óravázlatokkal a helytörténeti oktatást is segítik. A Thúry György Múzeum közösségi oldalának követői pedig folyamatosan frissülő tartalmakkal is találkozhatnak.


Fotó: Horváth Zoltán

A veszélyhelyzet kihirdetése óta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények sem látogathatók. Más múzeumokhoz hasonlóan ezért a Thúry György Múzeum is az online térben tartja a kapcsolatot közönségével. Az érdeklődőknek ráadásul az izgalmas tartalmakat sem kell nélkülözniük. A „Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása” elnevezésű pályázatnak köszönhetően ugyanis 2,5 millió forintból fejleszthették a múzeum digitális gyűjteményét. – 2019 végén újult meg a honlapunk, melyen egy digitális gyűjtemény címszó alatt találhatók meg a múzeum helytörténeti, néprajzi, múzeumpedagógia anyagának a legszebb és legérdekesebb darabjai, egy-egy egysége. Ez a digitális gyűjtemény a www.gyujtemeny.tgym.hu oldalon érhető el. Ennek a támogatásnak a révén teremthettük meg honlapunkon azt a hátteret, amely a keresőfunkcióval rendelkező négy adatbázist „mozgatja”. A digitális gyűjteményünk pedig folyamatosan bővül, hiszen ezeket az anyagokat bármikor feltölthetjük – mondta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A helytörténeti gyűjteményt felkeresők előtt néhány másodperc alatt a XX. századi Kanizsa elevenedik meg, a néprajzi vonatkozású képek iránt érdeklődők pedig tíz környező falu hétköznapjaiba nyerhetnek betekintést. Aki további érdekességekre vágyik, az bátran kattintson a több mint 1400 darabos képeslapgyűjteményre. –Eddig Nagykanizsa tágabb környezetéből származó példányokat dolgoztuk fel. Itt láthatók azok az irredenta képeslapok is, melyek a Thúry György Múzeum különleges gyűjteményét képezik. Ezek a trianoni évforduló kapcsán most aktuálisak is lehetnek. A gyűjteményben való kutatást ráadásul jelentősen megkönnyíti a tárgyszóra való keresés – hangsúlyozta a múzeum igazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a képeslapok között keresgélők olykor izgalmas szövegrészleteket is olvashatnak.

A honlapon az általános és középiskolák számára is segítséget nyújtanak. – A weboldalunkra komplett óravázlatokat töltöttünk fel. Ha egy pedagógus a jövőben helytörténeti órát szeretne tartani valamelyik kanizsai vagy dél-zalai iskolában, bátran használja a múzeum honlapját. Ezeket az óravázlatokat egyébként Mikó-Baráth Franciska történész-muzeológus kollégám készítette el – árulta el Száraz Csilla.

A múzeum közösségi oldalát is érdemes figyelemmel kísérni, hiszen számos érdekességet és friss tartalmat osztanak meg a követőkkel. – Mindig próbálunk az aktuális ünnepekhez, ünnepkörökhöz kötődni, valamint a hónap műtárgya sorozatunkat is folytatjuk, ami ebben a veszélyhelyzetben honlapunkon és Facebook oldalunkon látható – nyilatkozta Mikó-Baráth Franciska. Az intézmény dolgozói az elmúlt időszakban több sorozatot is indítottak a közösségi felületen. – Kunics Zsuzsanna kolléganőmmel kapcsolódva a „Fényírók Nagykanizsán” című időszaki kiállításunkhoz – hétről-hétre helyi fotográfusokat mutatunk be, valamint különböző fotótörténeti érdekességeket ismertetünk a nagyközönséggel. Azt is szeretnénk, ha az ősszel – várhatóan – megnyíló, „A szocializmus gyermekei” című tárlatunkkal kapcsolatban egy kis ráhangolódás kezdődne. Ennek érdekében korabeli fotókat és kisebb leírásokat közlünk – fogalmazott a történész-muzeológus. Mikó-Baráth Franciska lapunknak azt is elárulta, hogy érezhetően nőtt az oldal olvasóinak és megosztóinak száma. A jelenlegi helyzetben az emberek többsége ugyanis – legyen az fiatal vagy idős – a közösségi oldalakon keresztül érhető el a legkönnyebben.

Nagy Éva