Méreggel átitatott kenyeret adott a szomszéd kutyájának

Rágcsálóirtó méreggel megkent kenyérdarabot adott a szemben lakó szomszédja kutyájának egy milejszegi férfi. Az eb gazdái ezt időben észrevették és az állat szájából eltávolították a méreggel átitatott kenyeret, így az lenyelni nem tudta.

Egy 1955-ös születésű milejszegi férfi 2019. október 15.-én az esti órákban átment az ingatlanával szemben lévő lakóházhoz, majd az udvaron tartózkodó ebnek a kerítésen át bedobott egy bromadiolon hatóanyagú rágcsálóirtó méreggel megkent kenyérdarabot azzal a szándékkal, hogy az állat pusztulását okozza. Az eb gazdái a cselekményt észlelték, az állat szájából eltávolították a méreggel átitatott ételt, így az lenyelni nem tudta. A bromadiolon hatóanyagú, szabad forgalmú rágcsálóirtó szer erős méreg, a tápcsatornából jól és gyorsan felszívódik, ismételt felvétel esetében a szervezetben felhalmozódik. Hatásmechanizmusára jellemző a véralvadási faktorok szintézisének gátlása, a vér alvadóképességének nagymértékű csökkenése, a kapillárisok falának közvetlen károsítása. A heveny tünetekre jellemző a rapid elhullás, testszerte vérzések megjelenése, a véralvadási idő meghosszabbodása.

A terhelt az  eb pusztulásához szükséges mennyiséget azonban nem adott az állatnak, az akut toxicitás eléréséhez több kilogramm mennyiségre vagy huzamosabb ideig tartó rendszeres beadására lett volna szükség, így a  terhelt által adott mennyiség nem volt alkalmas a szándékának eléréséhez, egészségkárosító vagy pusztuláshoz vezető hatás kiváltására.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség állatkínzás vétségének kísérlete miatt emelt vádat - tájékoztatta lapunkat dr. Pirger Csaba ügyész, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője.