Péntektől már szabadtéri rendezvényeket is lehet tartani

Nyithatnak a szabadtéri színpadok, szabadtéri mozik, az uszodák, de a cirkuszsátorban is tartható előadás. A szerdán megjelent kormányrendelet értelmében a stadionok is újra nyitnak, így péntektől a sporteseményekre már a nézőket is várják. Az elmúlt 24 órában újabb 23 fertőzöttet regisztráltak, 4 ember meghalt, Zala megyében pedig 251 az igazolt koronavírusos betegek száma.

A veszélyhelyzet megszüntetése és a járványügyi készültség bevezetése jelen járványhelyzetben indokolt, hiszen azt látjuk, hogy sikerült a vírus terjedését kontroll alatt tartani – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a kormány, illetve az országos tisztifőorvos a járványügyben elengedhetetlen jogosítványokat kap, így például a vásárlási idősávok fenntartásáról, rendezvénytilalomról is dönthet a járványügyi készültségben.

A gyülekezési jog korlátozása június 20-ig fennmarad, ez alól engedményt kapnak a Trianoni megemlékezések, amelyeket június 3-7. között lehetővé tesz a kormány – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A jövő év a gazdaságvédelem költségvetése lesz, az önkormányzatokat partnernek tekintik ezért 858 milliárd forintos támogatás szerepel számukra a költségvetésben.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a korábbi időpont helyett 2021. július 1-től van lehetőség az egyszer használatos műanyagok betiltására hazánkban.

A kormány a szerdai ülésén iskolaőrség létrehozásáról is döntött. Az iskolaőrnél fegyver nem, de más kényszerítő eszközök lehetnek és intézkedési jogosultsága is lesz – jelentette be a miniszter.

– Jelenlegi döntésünk szerint ez 500 iskolát érint, ebből mintegy 150 szakiskola. Az iskolaőrség nagyrészt korábbi rendőrökből verbuválódott 500 fős testület lesz, az iskolaőr része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz az iskolákban, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak. Az államnak az is feladata, hogy az iskolákban rendet biztosítsa és a pedagógusokat megvédje – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.