Perdülj táncra a szobádban! – Eraklin karantén üzemmódban… online

2020. máj. 10.

Nem mehetünk táncórára, így – ha szeretnénk - a táncóra jön el az otthonunkba. Aki kezdő, újrakezdő vagy csak unja az egy helyben ücsörgést, és szeretné szabadnak érezni magát a bezártságban is, annak most a cipőjét sem kell felvennie.

Az Eraklin Táncklub Egyesület idén ünnepeli harminc éves fennállását, a klub társas- és versenytáncot oktat a tanulni vagy csak kikapcsolódni vágyóknak. A járvány miatt azonban nekik is be kellett zárniuk az ajtóikat. A táncolás a vírus idején is folytatódik, a facebook oldalukon, videókon keresztül.

- Nem tud működni a táncklub ebben a helyzetben, de úgy gondoltuk, hogy az oktatás ne szűnjék meg teljesen – kezdte Lekszikov Csaba, az egyesület elnöke. A legfontosabb – ami az egész elindítója volt - az, hogy az emberek most be vannak zárkózva, és nincsenek meg azok a szórakozási lehetőségek, mint máskor. Úgy gondoltuk, hogy a mozgás öröme, a tánc öröme az maradjon meg. Ha más nem, a lakásban egy négyzetméteren, egy papucsban, egy melegítőben táncoljanak, próbálkozzanak, egymás vagy saját maguk örömére. Olyan szempontból is megvan az online oktatásnak az előnye, hogy nagyon sok ember gátlásokkal küzd, és nem merne elmenni egy tánciskolába. Otthon viszont nincs miért szégyenkeznie.

„A jó kedvet próbáljuk fenntartani, megőrizni.”

A tánctanár lapunknak azt is elmondta, hogy az egyesület fő célkitűzése, hogy a társastáncot minél szélesebb körben terjesszék, minél többen megismerjék ezt a műfajt. Ebben a nehéz időszakban ők így tudnak segíteni másoknak azzal, hogy átadják nekik a tánc szeretetét.

- Jelenleg szombatonként tartjuk az órákat, hiszen hétköznap még elfoglalják magukat az emberek, dolgozni járnak, aki még dolgozhat, viszont hétvégén ezzel is arra ösztönözzük őket, hogy ne mozduljanak ki, maradjanak otthon. Az idős embereknek is segíteni szeretnénk, akik most talán még jobban magukba zuhannak és jobb kedvre derülnek, ha táncolgatnak kicsit otthon.

Sokan már csatlakoztak hozzájuk

Kálovics Beatrix kedvesével, Arany Szilárddal régóta tervezték, hogy szeretnének megtanulni táncolni, de eddig nem volt rá elég idejük.

- Most, hogy otthonra kényszerültünk, és megláttam a Csaba megosztását a táncóráról, azonnal felcsillant a szemem, és csatlakoztunk is az online órákhoz. Nagyon jól és érthetően magyaráznak, egyszerűen kivitelezhető otthon egy szobában, nem kell hozzá nagy hely. Pozitívum még szerintem a személyes táncoktatással szemben, hogy itt csak mi vagyunk, nincs több pár. Ebben a helyzetben és egyébként is, mindenkinek csak ajánlani tudjuk, nagyon sokat lehet belőle egymásra épülően tanulni. Olyan figurákat tudunk, hogy nem is gondoltuk volna soha, nagyon gyorsan lehet fejlődni- tudtuk meg Beatrixtól.

Klubtagjaiknak is fontos a rendszeres gyakorlás

A nyilvános óráikon kívül a klubtagok oktatása is folyik egy számukra elérhető, zárt csoportban, hogy ne felejtsék el a tanultakat, és valamennyit fejlődni is tudjanak.

- Az utánpótlás csapatainknál, az óvodásoknál szülői segítség is van és oda-vissza kommunikáció, így a megkezdett munkát velük is tovább tudjuk folytatni- hangsúlyozta az edző. A versenyzőinknek nem csak táncórák vannak, hanem otthoni erősítő edzések is, hiszen a tánchoz karban kell tartaniuk a testüket, ez egy komoly, szakmai munka.

Szabó Kata versenyző óvodás kora óta táncol a klubnál. – Mindennapos része volt a tánc az életemnek, jó pár éve versenyszerűen is. Hiányzik ebben az időszakban nagyon, hogy a megszokott rutinban táncoljak, bár egyetemistaként már nem tudtam heti szinten annyit edzeni, mint amennyit szoktam. Azzal, hogy vannak ezek az online táncórák nekem még jobb is, mert több lehetőségem van a klubbal edzeni. A versenyszezon most nem megy, most nincs meg az az érzés, hogy hétvégén verseny lesz, és arra kell készülni, ez most inkább egy gyakorló időszaknak mondható – árulta el Kata.

Szeptemberig biztosan nem lesz Magyarországon táncverseny

A versenyek és az események ugyan elmaradnak, de virtuálisan nem kell lemondanunk a tánc élvezetéről. Az Eraklin Táncklub Egyesület továbbra is teljes erőbedobással fogja tartani az online táncórákat, melyeket az egyesület facebook oldalán lehet megtekinteni, illetve becsatlakozni.

Körtvélyessy Vivien