Politikai bosszú, avagy felelős gazdaságvédelmi lépés?! – Módosította a város költségvetését Balogh László polgármester

facebook megosztás

Ezen a héten csütörtök délben ismertette a költségvetés módosításait Nagykanizsa polgármestere és alpolgármestere. A sajtótájékoztatón kiderült: a szakértői becslés szerint a járványhelyzet miatt 926 millió forint adókiesést kellett kompenzálnia a városvezetésnek. Ennek következtében – az egészségügyi, a szociális és a vállalkozói szférát kivéve – minden területre kevesebb támogatást ad az önkormányzat. Az ÉVE-frakció képviselői szerint ezzel a város a saját cégeit teszi csődközeli helyzetbe, így a tervezet szakmailag elfogadhatatlan.


(Fotó: Czigóth Sándor)

Érdekes gazdasági kép kerülhet a kanizsai közélet eseményeit követők elé, hiszen szerdán arról számolhattunk be, ahogy Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési  képviselő fogalmazott: hiába károgtak a vészmadarak, a városok a források mérséklése mellett, más oldalról lényegesen több lehetőséget kapnak, így Nagykanizsa is fejlődik. Kiemelte azt is, hogy mintegy 8 milliárd TOP-os pénz, valamint a Modern Városok Program részeként több mint 10 milliárd forint jut a fejlesztésekre. Így zajlik már az ipari park fejlesztése, a Kanizsa Aréna, s a Corvin utcai óvoda szomszédságában lévő 24 férőhelyes bölcsőde építése, de három orvosi rendelő is megújul és pénteken átadják az új sportparkot a Csónakázó-tónál.

Ezzel szemben csütörtökön már a költségvetési módosításokról adhattunk hírt. A változtatásokról Bizzer András alpolgármester elmondta: a módosított költségvetés összeállításakor az ÉVE-frakció jogi hibáját is javítaniuk kellett, hiszen az ötpárti frakció tagjai elfogadták, hogy a polgármester bizonyos jogkörei a bizottságokhoz kerüljenek, ezzel kapcsolatban törvényességi felhívás jött a kormányhivataltól. A módosításnak köszönhetően azonban már a polgármester dönthet a költségvetési átcsoportosításokról. A számokat tekintve kiderült: a városvezetés által korábban létrehozott 150 millió forintos veszélyhelyzeti alap megmarad, ebből – új intézkedésként – a munkájukat elvesztő kanizsaiakat támogatnák, valamint lakhatási segélyt is igénybe lehet venni, ennek a felső határa havi 20 ezer forint, 3 hónapon keresztül, s ha ez idő alatt sem oldódik meg a probléma, akkor még egyszeri 30 ezres támogatás is igényelhető. A vállalkozók kisegítésére a városvezetők 125 millió forintot terveztek, s ehhez hozzá jöhet még az állam nyújtotta forrás, valamint az önkormányzatú tulajdonú helységek 70 százalékos bérleti díj kedvezménye.

A vállalkozásoknak nyújtott kedvezményeket az ÉVE-frakció is támogatja, ugyanakkor nem olyan áron, hogy a városvezetés több mint 150 millió (!) forintot von el az önkormányzati cégektől. Véleményük szerint ezzel a lépéssel Balogh László a város saját cégeit lökte a csőd szélére, ezen lépését pedig egyértelműen a politikai bosszú vezérelte. Miután az elvonásokban a Kanizsa Médiaház is érdekelt, az éves támogatási összeg közel egyharmadát vonja el az új költségvetés. Megkérdeztük, hogy ezen összegeket miként gazdálkodják ki az érintett cégek, illetve az ott dolgozók állása veszélybe került-e. A válasz az volt, hogy a megoldás a cégvezetők felelőssége, de abban partner lesz az önkormányzat, hogy senki ne kerüljön utcára.

Az ÉVE-frakció a sajtótájékoztató előtt arra kérte a polgármestert, hogy a módosítást ne hagyja jóvá, hanem a következő héten folytassák az egyeztetéseket, s utána legyen végleges döntés. Balogh László elmondta: a költségvetést május 17-ig el kell fogadni, így ez csütörtökön már életbe is lép. Ugyanakkor ez a módosítás arra az eshetőségre készült, ha a pandémiás helyzet marad egészen 2020 végéig. Módosításokra, egyeztetésre később is van lehetőség, ezektől nem zárkózik el, jó példa erre az is, hogy a 2020-2024-es időszakra vonatkozó gazdasági program aktualizálása során két olyan célt is elfogadott, melyek az Éljen VárosuNk! Egyesület programjai között is helyt kaptak. Ezek a helyi termékek, szolgáltatások előtérbe helyezése, valamint és a Kanizsára irányuló belföldi turizmus hatékonyabb ösztönzése. Véleménye szerint a vállalkozások Kanizsára vonzását segíti az ipari park bővítése.

Mikó-Baráth György

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.