Robbanhat az autóban hagyott kézfertőtlenítő?

Kigyulladt egy autóban felejtett kézfertőtlenítő a napokban az Amerikai Egyesült Államokban. Bár a hazai forgalomban lévő szerek nem tartalmaznak akkora számban alkoholt, mint a tengerentúliak, de a szakemberek szerint nem árt figyelni a gyúlékony eszközökre.  

A tűzoltók hangsúlyozzák: ne hagyjuk az alkoholtartalmú kézfertőtlenítőket és egyéb gyúlékony anyagokat az autókban. Ha lehet tegyük a zsebünkbe vagy a táskánkba, hisz a jó idő előrehaladtával a gépjárművekben hamar 30 fok felé emelkedhet a hőmérséklet, melynek következtében beindulhatnak a kémiai reakciók.

– A hazai forgalomban lévő fertőtlenítőszereknek az alkoholtartalma nagyon minimális, így tűzveszélyességi szempontból nagyon csekély az esélye annak, hogy egy járműben hagyott alkoholos fertőtlenítő bármilyen esetben is felgyulladna vagy felrobbanna. Azt minden esetben fontos elmondani, hogy ezeket a szereket, ha a lehetőség engedi akkor ne tegyük ki nyílt lángnak, illetve napsütésben ne hagyjuk kint - nyilatkozta Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.