Tudásbővítés az otthonokban – a szakember tanácsai VII.

A gyermekek minden nap otthon vannak. Még ha egy időre ki is mozdulnak a lakásból, a fiatalok lényegesen több időt töltenek jelenleg otthonaikban, mint amikor iskolába járnak. Több szabadidejük van, amit nem mindegy, hogy mivel töltenek ki. A szülők természetesen azt szeretnék, ha gyermekük hasznosan töltené az idejét. Gyakran vannak azonban különbségek az elképzeléseik között a hasznosságot illetően. A szabadidő akkor jó, ha valami olyan tevékenységet lehet végezni, ami örömöt, jó közérzetet okoz – hangsúlyozta a pszichológus.


(Fotó: pixabay)

Serdülőktől gyakran hallom a „mit csinálsz a szünidőben” kérdésre válaszolva, hogy „aludni fogok”. Az ő élettani szükségletük – a nagyfokú iskolai leterheltség mellett – a testi feltöltődés, és ez nem haszontalan, hanem szükséges tevékenység – kezdte Sipos Edit, majd kifejtette: szem előtt kell tartani a szabadidő megszervezését.

A szabadidős tevékenységnek illeszkedni kell a gyerek napirendjébe, átláthatónak, rendszeresnek kell lenni. Kicsi gyerekeknél szülői feladat a megszervezés. Az azonban nem a szülő feladata, hogy állandóan „szórakoztassa” a gyereket – vélte a szakember, majd kiemelte: már egészen kicsi kortól meg lehet tanítani a gyerekeknek, hogy önállóan töltsék ki az idejüket egy adott időtartamban. Minél nagyobbak lesznek, annál több időt tölthetnek önállóan, szabad választással. A szülő dolga ötletekkel, lehetőségekkel segíteni a csemetéjét abban, hogy minél több tevékenységet megismerjen, mert csak így tudja megtalálni azokat a dolgokat, amiket ő szívesen csinál.

Mivel manapság több időt töltenek a gyerekek a lakásban, néhány ötlet a szabadidős repertoárba: Óvodás gyerekek szívesen játszanak rejtőzködős játékokat. Némi felfordulással jár ugyan, de megéri a lakás egy zugában vagy akár egy asztal alatt is bunkert építeni. Szívesen bújnak el kedvenc játékaikkal. Játszhatunk velük kincskereső játékot, amikor a lakásban elrejtünk néhány dolgot (játék, édesség), és hideg-meleg-langyos súgással segítünk megtalálni azokat. Kisiskolások is szívesen játsszák ezt, nekik akár kincskereső térképet is rajzolhatunk.

Iskolás gyereket jól le lehet kötni játékos feladatokkal. Megkérhetjük, hogy szervezzen egy közös otthoni mozi-estet a családnak. Készítsen ehhez a filmről plakátot, mozijegyet, legyen például pattogatott kukorica. Mivel ők már jól bánnak az informatikai eszközökkel, javasolhatjuk nekik azt, hogy forgassanak egy filmet telefonjukkal a családjuk napi életéről. Interjút is készíthetnek a családtagokkal, fel lehet tenni például minden családtagnak ugyanazt a néhány kérdést. Az elkészült interjúkat pedig bemutathatják családjuknak, garantáltan jól fog szórakozni mindenki.

Kicsit zajos ugyan, de szintén nagyon hangulatos tud lenni egy befőttes-üveg koncert. Mindössze nyolc, vízzel különböző mértékben megtöltött üvegre és fakanálra van szükség a muzsikáláshoz. Ha több üveget használunk, akár közös családi koncertet is lehet adni.

Megkérhetjük a gyerekeket, hogy készítsenek a kvízek mintájára egy kérdéssort a lakásukról. A kérdések a lakásban található tárgyakhoz kötődnek ebben az esetben. Meg lehet kérdezni, hány ablak van a lakáson, milyen színű anya fogkeféje; fel lehet soroltatni adott színű tárgyakból legalább hármat, stb... Meglepő és egyben kacagtató, hogy a napi használati tárgyainkat mennyire nem figyeljük meg. Lehet gyűjtést rendezni adott szavakból. Kijelölhetünk egy napszakot, melynek során egy adott szót kell megfigyelnie a gyereknek, hogy hányszor hangzik el. Ha viccesebbé szeretnénk tenni, akkor kiválaszthatunk egy szót, amit a nap során a lehető legtöbbször bele kell szőni a családtagoknak a mondandójukba. Az nyer, akinek ez a legtöbbször sikerül.

Nagyobb gyerekeknek érdekes és hasznos szórakozás lehet a családfa készítés. Általában sok fotót őrzünk családunkról. Számítógépen szívesen szerkesztenek képeket, feliratokat a gyerekek. Érdekesebb, ha minden családtaghoz a néven kívül egy-egy jellemző tulajdonságát is odaírják. Jó ok felhívni a nagyszülőket, hogy meséljenek szüleinkről, mindenki örülni fog. Az ötleteknek csak a fantázia szab határt, lakáson belül is lehet hasznos örömteli szabadidős tevékenységet folytatni.

Vuk Anita