Virágzik a pünkösdi rózsa – ami nem is rózsa

Az illatos, nagy virágokat hozó növény idén is betartotta a hagyományt és éppen a Szentlélek kiáradásának ünnepén mutatja legszebb arcát.

Érdekesség, hogy a növénynek semmi köze a rózsák családjához. A növény, mely pünkösd környéki virágzásáról kapta a nevét, sok gyógyhatású anyagot tartalmaz, bizonyos részei mérgezőek, de az esztétikuma miatt tartják a kertekben már hosszú ideje. A pünkösdi rózsa Ázsiából, Kínából származik, a Balkán-félszigetet érintve érkezett a Kárpát-medencébe. Sokszor emlegetik bazsarózsa néven, ami szintén nem helytálló, hiszen az egy teljesen más növény - bár rokon családba tartoznak.

– Ez régebben a nagyanyáink kertjének volt a virága, nagy helyet foglal. Mindig olyan helyre kell ültetni, ahol sok a fény. Tehát abban az esetben, ha a pünkösdi rózsa árnyékban van, először nem virágzik, utána pedig egyszerűen kipusztul. A fényt szereti, hatalmas virágai vannak, és ezek a virágok lehúzzák a szárát, úgyhogy aki ilyet tart, mindenképpen karózza meg, kötözze meg, különben letörnek a virágok. Balkonon nem igazán otthonos ez a növény, de akinek van egy kis kertje, ott nagyon szépen szaporíthat - mondta el Benedek Miklós, a  Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke.